România se va alătura statelor OCDE în combaterea transferului profiturilor

06.06.2016

România se va alătura ţărilor şi jurisdicţiilor care lucrează cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi cu membrii G 20 la dezvoltarea standardelor Proiectului BEPS (Erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor) şi la monitorizarea implementării acestui pachet, care urmează să fie aplicat şi în ţara noastră, ţinând cont de particularităţile de dezvoltare.

Guvernul a aprobat săptămâna, printr-un Memorandum, aderarea României ca asociat la Forumul de implementare a Proiectului BEPS, ceea ce va permite participarea ţării noastre la realizarea măsurilor privind combaterea erodării bazei de impozitare şi transferul profiturilor, precum şi implementarea acestora pe teritoriul naţional. Experienţa acestui forum va adăuga valoare şi implementării recomandărilor Uniunii Europene, în contextul propunerii de Directivă elaborată de Consiliu privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale, care afectează în mod direct funcţionarea pieţei interne (ATAD).

O altă componentă a Planului de acţiuni BEPS este intensificarea schimbului de informaţii pe două planuri: printr-o creştere a transparenţei şi raportării de informaţii de către contribuabili către autorităţi fiscale, precum şi între autorităţile fiscale ale diverselor state. Această componentă a Planului este în concordanţă cu propunerea de modificare a Directivei privind schimbul de informaţii, cu scopul de a extinde schimbul automat de informaţii pentru deciziile fiscale transfrontaliere.

 

 

Citiți și despre: