Stiri: Economie

România și Italia vor continua să își diversifice relațiile economice

03.02.2014

România și Italia vor continua să își diversifice relațiile economice bilaterale, prin proiecte comune la nivelul companiilor mari și în sectorul IMM-urilor. Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a efectuat săptămâna trecută o vizită de lucru în Italia, având o întâlnire cu ministrul italian al dezvoltării economice, Flavio Zanonato, precum și cu cu Riccardo Maria Monti, președintele ITA – Italian Trade Agency (ICE – Agenția de Promovare în Străinătate și Internaționalizare a Societăților Italiene).

Astfel, plecând de la experiența deținută de Italia, un element care poate contribui la menţinerea interesului comunităţii de afaceri italiene pentru piața din România este reprezentat de posibilitatea cooperării în absorția fondurilor europene.

”În cadrul convorbirilor, avute cu omologul sau italian, principalele subiecte s-au referit la perspectivele colaborării economice şi ale activităţii investiţionale bilaterale, cei doi demnitari convenind ca cele două Guverne să găsească în continuare forme adecvate de stimulare şi diversificare a relaţiilor economice, atât prin proiecte comune la nivelul marilor companii, cât şi în sectorul IMM, preponderent în structurile economice ale celor două economii”, au precizat reprezentanții Ministerului Economiei, într-un comunicat de presă.

Ministrul Economiei a afirmat că investițiile directe din țara noastră realizate de companii din Italia se ridica la 1,6 miliarde de euro.

Un alt domeniu de discuții a fost reprezentat de posibilitatea companiilor italiene de a participa în continuare la finalizarea procesului de privatizare din sectorul energetic. De asemenea, s-a adus în discuție participarea investitorilor italieni în proiectele de modernizare a infrastructurii şi a industriei din România.

În cadrul întâlnirii cu Riccardo Maria Monti, președintele ITA, au fost analizate perspectivele colaborării economice şi a activităţii investiţionale bilaterale, fiind avute în vedere programele de dezvoltare în domeniile infrastructurii (transport, mediu, energie, construcții), agriculturii și tehnologiei informației, precum și participarea la târgul Expo Milano 2015.

”Ministrul Andrei Dominic Gerea a prezentat, de asemenea, potențialul romanesc cu privire la resursele minerale, petrochimie și industria de apărare precum și dorința Guvernului român de privatizare a unor companii de stat”, au încheiat reprezentanții Ministerului Economiei.