Stiri: Economie

România și Suedia vor semna o Declarație Comună privind politicile sociale

25.01.2015

România și Suedia vor semna o Declarație Comună privind politicile sociale, care are drept scop crearea unui cadru pentru realizarea de proiecte comune, schimbul de experiență și bunele practici între cele două state.

Vineri, Rovana Plumb, ministrul Muncii, a avut, în timpul vizitei efectuate la Stockholm, o serie de întâlniri bilaterale cu  Annika Strandhäll, ministrul suedez pentru Afaceri Sociale, cu Åsa Regnér, ministrul suedez pentru Copii, Persoane Vârstnice și Egalitate de Șanse și cu Irene Wennemo, secretar de stat responsabil pentru Ocupare, din cadrul Ministerului suedez al Muncii.

Temele abordate, în cadrul discuțiilor, din perspectiva consolidării relațiilor bilaterale, au fost reprezentate de libertatea de mișcare a cetățenilor statelor membre UE, drepturile și protecția copilului, precum și situația cetățenilor aflați într-o stare de vulnerabilitate.

Ministrul român al Muncii a subliniat faptul că Guvernul României va apăra drepturile fiecărui cetățean român, în baza principiului libertății de mișcare în cadrul Uniunii Europene și a prezentat progresele făcute de țara noastră privind politicile sociale, ocuparea forței de muncă sau absorbția fondurilor europene.

De asemenea, a fost convenită de către cele două delegații semnarea, în viitorul apropiat, a unei Declarații Comune privind politicile sociale. Scopul elaborării documentului este reprezentat de crearea unui cadru pentru realizarea de proiecte comune în domeniul muncii și social, de schimb de experiență și bune practici între România și Suedia, precum și facilitarea colaborării între autoritățile locale române și suedeze.

Rovana Plumb a avut, totodată, întâlniri cu reprezentanții a 11 ONG-uri din Suedia, active în domeniul social, dar și cu reprezentanții comunității românești din această țară, care numără aproximativ 30.000 persoane și care reprezintă o importantă punte de legătură pentru consolidarea relațiilor dintre România și Suedia. Doamna Plumb a declarat, cu ocazia acestor întâlniri, că inițiativele înaintate de comunitatea românească, precum și de ONG-uri vor fi sprijinite de Guvernul României, în baza cooperării dintre România și Suedia.