Stiri: Finante

România va aplica Solvency II de la 1 ianuarie 2016

08.07.2014

România va aplica, de la 1 ianuarie 2016, regimul Solvency II în domeniul asigurărilor și reasigurărilor. Regimul urmărește constituirea unui set unitar de reguli la nivel european care va deveni aplicabil tuturor asigurătorilor, reasigurătorilor și supraveghetorilor din piața internă europeană.

Solvency II are ca obiectiv principal creșterea protecției asiguraților prin armonizarea reglementării și supravegherii sectorului, în scopul amplificării contribuției la dezvoltarea economică.

“Noile reguli vor crește nivelul de protecție a asiguraților, prin diminuarea probabilităților de pierdere în cazul în care un asigurător întâmpină dificultăți. Un sistem mai robust va oferi deținătorilor de polițe mai multă încredere în produsele de asigurare și va întări cadrul competiției reale și corecte între companiile de asigurări”, au afirmat reprezentanţii ASF.

Pentru transpunerea directivelor europene în ceea ce privește regimul Solvency II, Autoritatea de Supraveghere Financiară va supune spre consultare publică, din a doua jumătate a lunii iulie 2014, proiectul de lege privind “Autorizarea și supravegherea societăților de asigurare”. După consultarea publică și obținerea avizelor din partea ministerelor de Externe, Finanțelor și Justiției, proiectul va fi transmis Guvernului României spre aprobare și depunere la Parlament, în vederea dezbaterii și adoptării. Legea va trebui adoptată până la 31 mai 2015.

În plus, în vederea tranziției spre regulile aferente noului regim de solvabilitate, ASF va face studii de impact (pe baza rezultatelor financiare din 2013 și 2014) și va urmări, începând cu anul 2015, datele de bilanț conform regimului, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.