Stiri: Economie

România va continua să sprijine R. Moldova în procesul de integrare europeană

02.12.2015

România va continua să sprijine Republica Moldova în procesul de integrare europeană, inclusiv prin consolidarea unei cooperări interparlamentare, aceasta a fost concluzia întrevederii dintre preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, cu o delegație a Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României.

”Pentru România rămâne o prioritate de prim rang sprijinirea Republicii Moldova în integrarea europeană. Sperăm ca pașii spre apropierea de UE să fie cât mai accentuați”, a declarat Președintele Comisiei, Marcel Bujor.

Andrian Candu a reiterat aprecierea pentru susținerea agendei europene a Republicii Moldova de către România. În acest contex, el s-a referit la prioritățile legislative, realizările și restanțele existente în apropierea de UE.

”Implementarea Acordului de Asociere este calea cea mai rapidă și mai calitativă pentru modernizarea țării. În Acordul de Asociere este tot de ceea ce are Republica Moldova pentru următorii 10 ani”, a subliniat acesta.

În cadrul întrevederii au fost discutate și posibilitățile de intensificare a cooperării interparlamentare, inclusiv la nivel de comisii permanente, expertiză parlamentară și aproximarea legislației, implementarea acquis-ului comunitar, vizite reciproce pentru a impulsiona aplicarea prevederilor Acordului de Asociere.

De asemenea, au fost abordate și o serie de aspecte legate de implementarea proiectelor desfășurate în Parlamentul Republicii Moldova cu sprijinul Parlamentului României. Este vorba despre proiecte de consolidare a capacităților instituționale, inclusiv de conceptul e-parlament.