Stiri: Energie

România va notifica CE privind o schemă-suport pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

13.10.2014

Anunțul Comisiei Europene cu privire la aprobarea proiectului Marii Britanii pentru construcţia centralei nucleare de la Hinkley Point este un semnal pozitiv la nivel european, în special din perspectiva dezvoltării de proiecte energetice cu emisii reduse de carbon, a afirmat Constantin Niță, ministrul Economiei. Confom acestuia România are un proiect similar. Este vorba de Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, iar importantul pas făcut de Marea Britanie vine să confirme încrederea privind implementarea proiectului care a fost readus, în 2013, în prim-planul discuțiilor cu potențialii investitori.

”Procedura de selectare a investitorului pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă este într-un stadiu avansat și îmi exprim încrederea că va fi finalizată cu succes în următoarea perioadă”, a preciza Constantin Nită.

Cele două proiecte, Hinkley Point și Cernavodă 3 și 4, au elemente comune, iar România ia în considerare notificarea Comisiei privind o schemă-suport pentru proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, urmând a-și construi documentul de notificare a Comisiei Europene ținând cont de contextul pieței locale.

În același timp, în ceea ce privește investitorii, capitalul chinez este un numitor comun.

”Îmi reafirm sprijinul pentru dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, în contextul impactului pe care îl poate avea – revitalizarea industriei locale, noi locuri de muncă şi consolidarea securităţii energetice a României”, a încheiat ministrul Economiei.