România va participa cu 9,43 milioane euro la fondul de ajutorare a ţărilor sărace

11.06.2015

România va participa la fondul de ajutorare a ţărilor sărace (Fondul Poverty Reduction and Growth Trust – PRGT), administrat de Fondul Monetar Internaţional, cu o contribuţie în sumă de 7.571.246 DST (Drepturi Speciale de Tragere – unități monetare de cont emise de FMI – aproximativ 9,43 milioane euro), potrivit unui proiect de lege adoptat în ședința de Guvern.

Suma reprezintă cota parte ce îi revine României în cadrul celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obţinut în urma operaţiunilor de vânzare de aur ale Fondului Monetar Internaţional, efectuate în perioada septembrie 2009 – decembrie 2010.

În data de 18 septembrie 2009, Consiliul Directorilor executivi a aprobat vânzarea a 403,3 tone de aur, reprezentând o optime din totalul aurului deținut de FMI. Profitul obținut din vânzare a fost de 6,85 miliarde DST, mai mare față de estimarea inițială de 4,4 miliarde DST. Astfel, profitul suplimentar de 2,45 miliarde DST a fost plasat în rezerva generală a FMI.

În luna februarie 2012, Consiliul Directorilor Executivi FMI a aprobat distribuirea către țările membre a sumei de 700 milioane DST din rezerva generală FMI (din care României i-a revenit 3,03 milioane DST), pentru restul sumei urmând să se decidă ulterior.

La solicitarea adresată României de către Directorul general al Fondului Monetar Internațional de a sprijini finalizarea cu succes a celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar, în valoare de 1,75 miliarde DST, BNR a iniţiat consultări cu autorităţile române în privinţa oportunităţii participării ţării noastre la această iniţiativă.

Banca Națională a subliniat că sprijinirea eforturilor FMI de ajutorare a statelor sărace ar da un semnal pozitiv important în plan extern cu privire la îmbunătăţirea perspectivelor macroeconomice ale României şi, nu în ultimul rând, ar reprezenta un gest de solidaritate, în condiţiile în care ţara noastră a beneficiat de-a lungul timpului de un suport financiar consistent din partea FMI.

Totodată, contribuţia României va fi contabilizată în contul asistenţei oficiale pentru dezvoltare a României, contribuind la angajamentul ţării noastre ca volumul asistenţei pentru dezvoltare să atingă o ţintă de 0,33% din VNB (venit naţional brut) în anul 2015.

BNR a comunicat FMI reacţia favorabilă exprimată de autorităţile române în ceea ce priveşte propunerea de a contribui la finanţarea PRGT, prin cedarea cotei ce îi revine în urma celei de a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obţinut din vânzările de aur ale Fondului.

Totodată, având în vedere necesitatea adoptării unei decizii finale pe cale legislativă, a solicitat transferul temporar al sumei respective într-un cont intermediar administrat de Fond, până la finalizarea procedurilor legislative interne. În data de 23 octombrie 2013, FMI a confirmat transferul sumei de 7.571.246 DST în contul intermediar administrat de Fond.

 

 

Citiți și despre:

  • Rezervele valutare ale BNR, în scădereRezervele valutare ale BNR, în scădere Rezervele valutare la Banca Națională a României (BNR) au scăzut, în iulie, cu 959 de milioane de euro, la 29,152 miliarde de euro, de la 30,111 miliarde de euro la 30 iunie 2015. Astfel, în cursul lunii […]
  • Câţi bani au economisit românii în luna august?Câţi bani au economisit românii în luna august? Depozitele în lei ale românilor au scăzut cu 0,6 la sută, până la 87 696,8 milioane lei, în august, arată datele Bancii Naţionala a României. În schimb, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, depozitele în […]
  • Investițiile străine directe – 2,42 miliarde euro, în 2014Investițiile străine directe – 2,42 miliarde euro, în 2014 Anul trecut, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 696 milioane euro, comparativ cu 1.168 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului 2013, în principal pe fondul majorării […]
  • BNR estimează o inflație negativă, în acest anBNR estimează o inflație negativă, în acest an BNR estimează, pentru acest an, o inflație de minus 0,3% și de 0,7% pentru finalul anului 2016, conform Raportului trimestrial asupra inflației prezentat de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur […]
  • 200 de milioane de euro pentru sistemul de învățământ200 de milioane de euro pentru sistemul de învățământ Guvernul a adoptat un proiect de Lege prin care se aprobă Acordul de împrumut pentru finanțarea Proiectului privind învățământul secundar, semnat între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și […]