Stiri: Agricultura

Romanian Food and Agribusiness Conference 2018

Romanian Food and Agribusiness Conference 2018. Subiectele dezbătute

15.11.2018

Romanian Food and Agribusiness Conference 2018. Pe data de 9 noiembrie 2018, BusinessMark a organizat cea de-a VI-a ediție a conferinței Romanian Food and Agribusiness Conference. Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroși specialiști din business-urile domeniului agricol. Aceștia au dezbătut subiecte de actualitate cu care se confruntă jucătorii din acest domeniu.

Romanian Food and Agribusiness Conference 2018. PNDR

În deschiderea conferinței, Camelia Iliescu – Director, Direcția LEADER, Măsuri de Mediu și Climă, Investiții Direcția Generală Dezvoltare Rurală – AM PNDR, a prezentat situația actuală în ceea ce privește rata de absorbție a Programului Național de Dezvoltare Rurală.

”De la lansarea PNDR până în prezent, au fost efectuate plăți (FEADR și Buget de stat) în valoare publică de 3,7 miliarde euro. Din această valoare, doar valoarea plăților efectuate din FEADR către beneficiarii tuturor măsurilor este de 3,3 miliarde euro, rezultând un grad de absorbție FEADR de 40,2%”, susține Camelia Iliescu.

Romanian Food and Agribusiness Conference 2018. Ca obiective strategice, programul PNDR 2014-2020 își propune:

  • restructurarea și creșterea viabilității exploatațiilor agricole
  • gestionarea durabilă a resurselor naturale și combaterea schimbărilor climatice
  • diversificarea activităților economice
  • crearea de locuri de muncă
  • îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale, guvernanță locală

Romanian Food and Agribusiness Conference 2018. Programul pomicol

Claudiu Coadă – Director al Direcției Active Fizice, AFIR, a precizat că în perioada următoare submăsura 4.1 se va deschide sub program pomicol.

Conform lui, posibilitatea de realocare pe sectorul vegetal este aproape imposibilă, întrucât disponibilul a avut parte de supracontractatare de 20%.

Totodată, Ramona Ivan – Director Direcția Relații Externe și Finanțări Structurale, CEC BANK, a vorbit despre soluțiile de finanțare pentru sectorul agricol.

Romanian Food and Agribusiness Conference 2018. Plățile către fermieri

Paul Eduard Kmen – Director General Adjunct, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a adus în discuție subiectul ratei de absorbție, acesta fiind de 96% de la înființarea PNDR, cu plăți realizate către fermieri de 23 milioane de euro.

”În 2017, APIA a plătit către fermieri 800 mii de euro, dintre care 200 mii pe măsuri de piață. Acestea plăți sunt realizate din trei tipuri de fonduri – Fondul European de Garantare Agricolă; Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală; și bugetul național. În 2018, APIA e în plină campanie de plată a avansului pentru cererile depuse în 2018 și până acum am plătit peste 500 mii de fermieri, aproximativ 600 milioane de euro. Obiectivul nostru este să atragem fonduri europene cât mai multe, să fim ușor de gestionat din punct de vedere al fermierului, iar banii să ajungă la timp atunci când e nevoie”, a spus acesta.

Romanian Food and Agribusiness Conference 2018. Comerțul de carne

Sorin Minea – Președinte ANGST, Președinte ROMALIMENTA, a discutat despre comerțul intracomunitar de carne din următoarea perioadă. De asemenea, el a adus în discuție și cazurile de pestă porcină din România.

”Nu suntem în stare să vindem în comunitatea europeană din cauza legislației și a restricțiilor de pe piața românească. Mai mult decât atât, materiile prime din carne cumpărate din România sunt cu 10% mai scumpe decât cele cumpărate din comunitatea europeană”, a precizat acesta.

Romanian Food and Agribusiness Conference 2018. Inovații

Florin Căpățână – Vicepreședinte, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, a vorbit despre inovația produselor din domeniul agricol.

”Toate produsele pe care dvs. le puneți pe piață nu fac decât să aducă un suflu nou. Am fost acuzați de-a lungul verii din cauza comerțului pe care îl facem cu produsele agricole, merele din Polonia. Ce-au făcut ei și nu am făcut noi? Diferența constă în modul în care au fost sprijiniți de autorități. Au început să facă reconversie cu toate culturile lor de mere, acces la bani din partea autorităților, care să îi ajute să crească și să își găsească loc pe piețe, altele decât cele poloneze”, a spus el.

Următoarea invitată, Bibiana Stanciulov – CEO, Sonimpex Topoloveni, a vorbit despre cum poți construi un brand 100% românesc și ce eforturi presupune întreg procesul.

Romanian Food and Agribusiness Conference 2018. Aspecte fiscale

Totodată, Bianca Vlad – Tax Advisory Partner, MAZARS România, a adus în discuție despre aspectele fiscale din sectorul agricol:

  • arenda
  • pierderi
  • regimul fermierilor
  • taxarea inversă
  • problemele ridicate de autoritățile fiscale

Sebastian Anghel – Director Vânzări, Multi Data Soft, a dezbătut aspecte despre inovația tehnologică în sectorul agricol

Și Dorin Cojocaru – Președinte Asociația Patronală Română din Industria Laptelui, a luat parte la Romanian Food & Agribusiness Conference. El a vorbit despre situația actuală de pe piața lactatelor

La finalul conferinței, Laurențiu Gioroc – Manager Colectare Materie Prima Planificare, Friesland Campina, care a vorbit despre implicarea organizației în programele de susținere a fermierilor români.

Citește și Black Friday 2018: Sfaturi pentru a prinde ofertele