Stiri: Stiri

Romanian International Bank, preluată de Getin Holding

23.10.2013

Grupul bancar Romanian International Bank, cunoscut ca RIB, urmează să fie preluat de căte grupul polonez Getin Holding. Conform unor surse din piața bancară citate de Mediafax preluarea ar urma să fie efectuată în următoarea perioadă.

Getin Holding este  prezent pe pieţele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, scrie Ziarul Financiar, citând agenția Mediafax.

Romanian International Bank este controlată de către americanul Daniel Roberts și Florina Roberts. În raport de procente deținute la RIB, atât Florina Roberts cât și Daniel Roberts dețin câte 44,7 la sută. La 31,12,2012 cota RIB în sistemul bancar in raport cu volumul activelor era de 0,12%, banca aflându-se pe poziţia 36 în rândul instituţiilor de credit. Capitalul social al Romanian International Bank este de 55,2 milioane de lei şi a încheiat 2012 cu pierderi de 10,8 milioane de lei. RIB în acest moment are cea mai mică solvabilitate din sistemul bancar şi trebuie capitalizată. Grupul financiar polonez Getin Holding este fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki şi este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varşovia. Leszek Czarnecki deţine 55,8% din acţiunile Getin Holding. Momentan Getin Holding are activităţi în Polonia şi Europa de Est în domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurărilor şi al leasingului, conform sursei citate.

În primul semestru al acestui an, Getin Holding a obţinut profit net de 117,124 milioane de zloţi ( reprezintă 27,794 milioane euro) din operaţiuni continue, fiind în scădere de la 524,623 milioane de zloţi (reprezintă 124,183 milioane euro) cu aceeaşi perioadă a anului 2012.

Sursă: Ziarul Financiar