Stiri: Finante

Românii au cheltuit 100 milioane lei în vacanţa de Crăciun şi de Revelion

05.01.2015

Românii au cheltuit în vacanţa de Crăciun şi de Revelion peste 100 milioane de lei, în timp ce numărul turiştilor a ajuns la aproape 140.000, în creştere cu 5 procente faţă de anul precedent, arată datele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Suma media alocată de români pentru un sejur de Crăciun a fost de circa 600 de lei de persoană, iar pentru Revelion a fost de 800 de lei de persoană.

Durata medie a vacanţei într-o pensiune rurală a fost de patru zile pentru Crăciun şi de cinci zile pentru Anul Nou.

De Revelion, unităţile de cazare la nivel naţional au fost ocupate în proporţie de 80%, în timp ce gradul de ocupare în perioada Crăciuniului s-a situat la 60%-65%.

Conform ANTREC, în zona rurală, de Crăciun, s-au cazat aproximativ 60.000 de turişti, iar de Revelion aproape 80.000 de persoane.

Cei mai mulţi turişti au mers în zone precum Bran-Moieciu-Fundata (judeţul Braşov), Albac, Arieşeni (judeţul Alba) Rucăr-Dâmbovicioara (judeţul Argeş), Mărginimea Sibiului (judeţul Sibiu), Botiza, Sighetu Marmaţiei (judeţul Maramureş), Vama, Vatra Dornei (judeţul Suceava), Băile Balvanyos (judeţul Covasna), Durău (judeţul Neamţ), Lepşa (judeţul Vrancea), Sărata Monteoru (judeţul Buzău), precum şi în staţiunile de pe Valea Prahovei.