Stiri: Companii

Închirierea plajelor în 2023.

Românii au cheltuit pe litoral 8 milioane de euro, în mini-vacanţa de Rusalii

21.06.2016

Peste 60.000 de români şi-au petrecut mini-vacanţa de Rusalii în staţiunile de pe litoralul românesc, marcându-se un număr record de turişti din ultimii 25 de ani pentru această sărbătoare, a anunţat Federaţia Patronatelor din Turism (FPTR). În plus, doar în weekendul trecut, aceştia au cheltuit în cele trei zile aproximativ 8 milioane de euro.

Vremea urâtă de la începutul lui iunie a întârziat debutul sezonului estival pe litoral, astfel că adevărata deschidere a fost în acest weekend, când turiştii au ajuns în număr mare la mare, bucurându-se de atmosfera de vacanţă.

Chiar dacă apa mării a fost rece, temperaturile din termometre au crescut în acest weekend la peste 30 de grade, iar cei care au venit în minivacanţă au putut face plajă.

„Acum au sosit la mare adevăraţii turişti de litoral, spre deosebire de minivacanţa de 1 Mai, când cei mai mulţi români au ajuns pe litoral pentru cluburi, iar mulţi dintre ei nici măcar nu au ajuns pe plajă”, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei, Dragoş Răducan.

Pentru oferta de Rusalii, tarifele de cazare au fost cu 30 la sută mai scăzute faţă de cele din sezon. Tarifele medii au variat de la o categorie de confort la alta, începând cu 60 de lei pe noapte camera de o stea, 100 de lei camera de două stele, 150 de lei camera de trei stele şi 300 de lei camera de patru stele. Hotelierii au pregătit în acest an pachete turistice variate, care au inclus toate tipurile de masă. Unii turişti au achiziţionat pachete all inclusiv, însă mulţi din ei au preferat să mănânce de la autoserviri. O familie a cheltuit, în medie pe zi, 100 de lei pentru masă.

Turiştii au cheltuit la malul mării aproximativ opt milioane de euro, cifră cu mult peste aşteptările hotelierilor, depăşind cu 33 la sută încasările de Rusalii de anul trecut.

Cele mai aglomerate au fost structurile din nordul litoralului – Mamaia şi Năvodari, dar foarte mulţi turişti au ajuns şi în Vama Veche, staţiune luată cu asalt şi de către cei veniţi în vacanţa cu cortul. Dacă în staţiunile din sud – Saturn, Venus, Jupiter şi Neptun, au sosit mai mult familii cu copii, în cele din nord, dar şi în Vama Veche, au ajuns mai mult tineri, atraşi de distracţie şi cluburi.

Pe de altă partă, hotelierii de la mare spun că se confruntă şi cu probleme în acest început de sezon, respectiv lipsa personalului calificat, dar şi faptul că anul şcolar s-a prelungit cu încă o săptămână, iar vacanţa copiilor s-a micşorat, ceea ce a făcut ca începutul de sezon estival să fie decalat cu zece zile. Din acest motiv, sezonul a ajuns acum sa fie de doar două luni în fiecare vară.

„Proprietarii de hoteluri de pe litoral trebuie să îşi regândească strategia, astfel încât cele zece zile în minus din vacanţa de vară să nu le afecteze profitul. Chiar dacă turismul este peste 99 la sută privatizat, statul rămâne în continuare acţionar majoritar prin încasarea de taxe şi impozite, care reprezintă mai mult de 60 la sută din cifra de afaceri a proprietarilor de hoteluri. De aceea, FPTR solicită ca autorităţile publice să se implice mai mult şi să susţină activitatea de turism, din care încasează taxe şi impozite, ca un acţionar de bună credinţă”, a declarat şi preşedintele FPTR, Mohammad Murad.