Stiri: Companii

Românii au intrat în febra pariurilor sportive. Piața a depășit 1,5 miliarde de lei

13.02.2017

Românii au intrat în febra pariurilor, afacerile caselor de pariuri sportive atingând un nivel record în 2017. Astfel, fie că ţin cu Steaua, Dinamo, Real Madrid, Barcelona sau cine ştie ce altă echipă de fotbal, baschet, handbal sau din orice alt sport, tot mai mulţi români au fost cuprinşi, în ultimii ani, de febra pariurilor. La victorie, la egal sau la înfrângere, indiferent de rezultat, pariurile sportive le pot oferi o miză pe măsura dorinţelor de câştig. Unii pierd, alţii câştigă. Cei mai fericiţi sunt însă patronii caselor de pariuri, care îşi văd afacerile lor din ce în ce mai profitabile, conform unei analize KeysFin.

Conform sursei citate, piaţa pariurilor sportive a crescut de peste patru ori în ultimii șapte ani.

Dacă în anul 2010, firmele de profil raportau venituri de 354 milioane lei, în 2015 cifra a ajuns la 1,4 miliarde lei, iar datele estimative din 2016 arată că afacerile din acest sector au trecut de 1,5 miliarde lei.

În plus, dacă în 2010 erau înregistrate la Registrul Comerţului 67 de firme cu 2770 angajaţi, în 2014 se ajunsese la 126 de companii cu 12.661 de salariaţi.

„În 2015 putem spune că piaţa a început să se maturizeze. De la dezvoltarea extrem de rapidă din anii anteriori, firmele s-au orientat spre optimizarea câştigurilor. Chiar dacă afacerile s-au temperat faţă de anul anterior, profitabilitatea a crescut la nivelul record de 173,1 milioane lei, cu peste 40 de milioane de lei peste nivelul din anul 2014. Anul trecut, piaţa a urmat aceeaşi traiectorie, de a se concentra pe profituri decât pe deschiderea de noi agenţii. Scăderea TVA, care a lăsat mai mulţi bani în buzunarele românilor, a influenţat şi ea, în sens pozitiv, afacerile din acest sector”, au explicat analiştii.

2016 a însemnat depăşirea pragului de 1,5 miliarde de lei pe piaţa pariurilor sportive, iar în 2017 experţii estimează un rezultat la cel puţin acelaşi nivel.

„Piaţa pariurilor sportive a crescut spectaculos pe fondul creşterii apetitului românilor pentru acest tip de activitate. Scăderea interesului pentru jocurile de tip Loto sau Bingo şi investiţiile masive în publicitate făcute de casele de pariuri au influenţat comportamentul de consum în acest sector. Microbistul român, asaltat cu zeci de reclame la TV, radio, în presa scrisă şi pe internet, a fost atras tot mai mult în mirajul pariurilor, o influenţă semnificativă fiind marcată şi de Campionatul European de Fotbal din Franţa, unde şi Naţionala României a fost prezentă, chiar dacă fără prea mare succes”, au mai spus analiştii KeysFin.

De asemenea, conform analizei, numărul agenţiilor de pariuri sportive a depăşit nivelul de 5000 de unităţi, după ce, în 2015, erau înregistrate oficial 4844 unităţi.

Asociaţia Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, explică creşterea cifrei de afaceri din acest sector pe seama dezvoltării pariurilor la distanţă (online).

“O măsură reală a cifrelor de afaceri pe acest tip de joc o vom avea abia începând cu 2016, când au fost legiferate de statul român. Până la finalul lui 2015, când a fost modificată legislaţia, platformele de pariuri online au operat nelegal în Romania, nu au plătit taxe şi au exercitat o concurenţă neloială operatorilor de pariuri în agenţii”, a declarat Doru Gheorghiu, directorul executiv al Romanian Bookmakers.

Topul caselor de pariuri

Cele mai noi date oficiale disponibile de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului arată că cele mai multe unităţi de pariuri sportive (999) erau operate de Total Bet. În clasamentul firmelor cu cele mai multe puncte de lucru s-au situat, în ordine, Bet Active Concept SRL (778), Superbet Interactive (559), Hattrick PSK (675), Stanley Bet (353), Direct Sport Bet (351) şi Winner SRL (204).

De asemenea, sunt multe companii care îşi desfăşoară activitatea exclusiv pe internet, pe baza licenţelor asigurate de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc.

Conform Asociaţiei Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, piaţa pariurilor sportive este una dintre cele mai bine reglementate din economia românească.

„În acest moment, legislaţia impune tuturor firmelor licenţiate să se conecteze la un server oglindă. Toate pariurile sunt contorizate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc”, a declarat Doru Gheorghiu, directorul executiv al Romanian Bookmakers.