Românii au preferat să cumpere alimente mai scumpe. Motivul: scăderea TVA

04.04.2016

Scăderea prețurilor la alimente a stimulat apetitul pentru produse mai scumpe. Studiile GfK care monitorizează consumul casnic arată o creștere în valoare cu 1.5% pentru produsele FMCG în 2015 față de anul anterior, conform unui studiu realizat de GfK.

Această creștere are în spate un întreg context. Anul 2015 a fost marcat de schimbări la nivel macroeconomic care au modificat starea de spirit a consumatorilor și care le-au influențat comportamentul de cumpărare. Creșterea pensiilor, a salariilor bugetarilor din educație și sănătate, precum și a venitului mediu pe economie, dar și reducerea TVA la alimente au dus la o creștere a puterii de cumpărare și a încrederii populației.

Dinamica pieței a fost dată de creșterea volumelor cumpărate. Acestea au crescut cu 4% anul trecut. Odată cu reducerea TVA la alimente, apare pentru prima dată în ultimii trei ani fenomenul de uptrading, de trecere la un produs superior din aceeași categorie.

Ce produse au cumpărat românii?

Uptrading-ul a fost susținut și de creșterea unor categorii de produse mai scumpe. De exemplu, putem vorbi despre categorii precum: pește și fructe de mare, fructe uscate, miere, cereale pentru mic dejun, cidru, produse speciale de îngrijire a dinților, a pielii și a picioarelor.

Creșterea pieței datorată uptradingului vine doar prin comerțul modern, unde cifrele arată o tendință diferită față de comerțul tradițional.

Comportamentul de cumpărare

Comportamentul de cumpărare a suferit ușoare modificări față de anii anteriori: consumatorii merg mai rar la cumpărături, dar cheltuie ceva mai mult la fiecare act de cumpărare.

“Scăderea frecvenței de cumpărare și faptul că românii și-au permis să pună în coș și produse mai scumpe ne arată o oarecare relaxare a acestora la cumpărături. Ei nu se mai țin așa de strict de lista de cumpărături cum o făceau înainte și, chiar dacă sunt în continuare în căutarea unor oferte bune de preț, tendința de a cumpăra cât mai ieftin pare să se mai fi diminuat”, spune Raluca Răschip, Consumer Goods and Retail Director GfK România.

Coșul de cumpărături

Mâncarea, incluzând alimentele proaspete și pe cele cu un termen mai lung de valabilitate, reprezintă două treimi din valoarea coșului anual de cumpărături.

Creșterea pieței se datorează în cea mai mare parte creșterii valorii băuturilor. Alte categorii de produse care și-au modificat evoluția în comparație cu 2014 sunt alimentele ambalate care au scăzut și cele de îngrijire personală și de îngrijire a casei care au înregistrat creștere.

 

 

Citiți și despre:

  • Cât de des merg românii la cumpărături?Cât de des merg românii la cumpărături? Anul trecut, consumul casnic în România a fost în creştere. Astfel, studiile GfK care monitorizează consumul casnic arată un avans în valoare cu 2% a coșului de cumpărături pentru produsele FMCG, faţă de […]
  • Puterea de cumpărare a românilor, în creşterePuterea de cumpărare a românilor, în creştere Puterea de cumpărare a românilor a crescut la finele anului trecut, în condiţiile în care evoluţia salariilor a fost pozitivă, iar rata inflaţiei a scăzut, comparativ cu anul anterior, arată raportul de […]
  • Cine a avut de câştigat în urma reducerii TVA la alimente?Cine a avut de câştigat în urma reducerii TVA la alimente? Banii care puteau fi economisiți din scăderea TVA-ului la alimente s-au întors tot în piața bunurilor de larg consum, aceasta este concluzia unui studiu realizat de GfK România. De asemenea, reducerea Taxei […]
  • Piaţa electro-IT a încheiat pe creştere anul 2015Piaţa electro-IT a încheiat pe creştere anul 2015 Ultimul trimestru al lui 2015 s-a încheiat cu o rată de creștere de două cifre pentru piaţa bunurilor de folosință îndelungată, contribuind astfel la performanța întregului an. Astfel, această piaţă a însumat […]
  • Piața electro – IT din România își continuă creșterea și în 2018Piața electro – IT din România își continuă creșterea și în 2018 Piața electrocasnicelor în România 2018. Vânzările din sectorul electro - IT își continuă creșterea. Avansul a fost susținut de segmentul telecom și cel de echipamentele de birou. Astfel, piața românească de […]