Stiri: Finante

Românii au reînceput să îşi plătească datoriile la timp

22.09.2015

O mare parte dintre facturile românilor (trei sferturi) sunt achitate la timp. Procentul este în creșterea față de anul trecut, când era de doar 5 puncte procentuale, conform în studiului companiei de recuperare creanţe EOS KSI România – “Comportamente de plată europene”, realizat de TNS Infratest.

„Economia românească își revine încet-încet după criza financiară globală. Factori precum scăderea treptată a inflației și o ușoară scădere a ratei șomajului au un efect pozitiv asupra situației economice și, prin urmare, asupra siguranței plăților. În ciuda tendinței pozitive, numărul întârzierilor de plată și al plăților neonorate încă nu a atins un nivel acceptabil din punct de vedere economic „, a declarat Georg Kovacs, Director General EOS KSI România.

În plus, şi după expirarea termenului de plată normal, românii își plătesc datoriile scadente mult mai repede faţă de anul trecut. Astfel, dacă în 2014 furnizorii de servicii erau nevoiţi să mai aștepte încă 19 zile pentru efectuarea plăților din partea clienților persoane fizice și 33 de zile pentru sumele datorate din partea companiilor, la ora actuală, întârzierile au ajuns la 12, respectiv 24 de zile de la încheierea termenului stabilit.