Slide

Stiri: IT&C

Românii consideră că tehnologia le poate îmbunătăți viața

09.12.2014

O mare parte dintre români (81%) consideră că tehnologia le poate îmbunătăți viața, în timp ce 75% dintre aceștia sunt de părere că tehnologiile noi și accesul la Internet pot contribui la creșterea economică a României, conform unui studiu realizat de Cult Market Research și susținut de Ericsson – „Cult Market Research și susținut de Ericsson”.

„În ultimii ani, ritmul în care apar noi tehnologii a crescut exponențial și deja nu ne mai putem imagina viața de zi cu zi fără dispozitive mobile inteligente și acces la Internet. Studiul „Networked Society” – „Societatea Permanent Conectată a dorit să afle părerile sincere ale românilor despre impactul tehnologiei asupra educației, transportului în comun, instituțiilor administrative de stat, utilităților sau sistemului de sănătate, dar și asupra vieții la oraș”, au declarat realizatorii raportului.

Întrebați care este modul în care tehnologia le-ar putea face viața mai bună, cei mai mulți respondenți (60%) sunt de părere că tehnologia le poate îmbunătăți casa, în timp ce 44% consideră că mijloacele de transport în comun ar putea fi îmbunătățite.

Tehnologia ar putea ajuta sistemul public de energie electrică

De asemenea, 30% dintre români sunt convinși că tehnologia ar putea ajuta sistemul public de energie electrică și tot acelaşi procent consideră că ar putea conduce şi la dezvoltarea unor mașini mai performante.

Totuşi, există și obstacole care ar putea împiedica tehnologia să aibă un impact pozitiv asupra vieții private și publice din România. Printre acestea s-ar număra lipsa de interes a guvernului (53%), problemele legate de securitatea informațiilor (48%) și faptul că utilizatorii nu au cunoștințele potrivite (45%).

Studiul a mai relevat faptul că 91% dintre românii intervievați folosesc Internetul zilnic, iar 87% dintre aceștia îl utilizează pentru a accesa rețele sociale.

În plus, românii folosesc în proporție de 68% un smartphone pentru a se conecta la Internet, acesta fiind al doilea cel mai utilizat dispozitiv după laptop.

 „În ciuda popularității dispozitivelor mobile, românii nu sunt siguri dacă să aibă încredere să își împărtășească datele personale cu ajutorul dispozitivelor mobile. Astfel, doar 53% au mai degrabă încredere și 47% sunt reticenți sau evită complet să își împărtășească datele personale”, se mai arată în studiu.

Domenii în care tehnologia si conexiunea la Internet ar putea fi benefică

Cele mai importante domenii în care tehnologia si conexiunea la Internet ar putea fi benefică sunt educația (73%), turismul (70%) și administrația publică (67%). Mai exact, când vine vorba de educație, românii cred că tehnologia ar putea facilita urmarea de cursuri la distanță și de la școli din străinătate (48%), dezvoltarea unor moduri de studiu non-tradiționale (48%) și oferirea accesului la servicii educaționale mai multor oameni (44%).

În ceea ce priveşte administrația publică, ar fi important ca tehnologia să reducă birocrația (69%), să ajute la eliberarea mai rapidă a documentelor (60%) și să permită plata online a tuturor taxelor (59%).

Impact pozitiv și asupra serviciilor de sănătate

De asemenea, tehnologia ar putea avea un impact pozitiv important și asupra serviciilor de sănătate. Este vorba de accesul online la fișa pacientului (59%), o mai bună organizare a instituțiilor medicale (50%), dar și de o monitorizarea de la distanță a sănătății pacienților (41%).

În plus, persoanele intervievate sunt de părere că viața urbană ar putea beneficia de pe urma noilor tehnologii: tehnologia ar putea duce la creșterea potențialului turistic al orașelor (40%) și la crearea de noi locuri de muncă (34%), iar 63% dintre români spun că tehnologia ar putea contribui la o mai bună organizare a traficului urban de pasageri.