Stiri: Economie

Românii din Anglia cred că ţara nu va ieşi din UE

22.06.2016

8 din 10 romȃni din Anglia apreciazӑ cӑ Marea Britanie va rӑmȃne în Uniunea Europeană. Site-ul AngliaMea.ro a formulat o serie de chestionare pentru a afla ce pӑrere au romȃnii de aici despre Brexit si care va fi rezultatul referendumului în opinia lor.

Conform studiului, 78% dintre romȃni apreciazӑ cӑ UK nu va ieși din Uniunea Europeanӑ, în timp ce 17% cred opusul, iar restul nu se pot pronunţa.

Ultimele sondaje din UK referitoare la Brexit, indicӑ un scor strȃns între cei care voteazӑ pentru “Out” sau “In”. Spre exemplu, douӑ sondaje de opinie efectuate de publicaţia The Guardian, unul realizat online și celalalt telefonic, aratӑ cӑ tabӑra care susţine ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeanӑ la referendumul din 23 iunie, are un avans puternic în faţa taberei care sprijinӑ rӑmȃnerea în UE. Statistica finalӑ a celor douӑ sondaje spune cӑ 53% dintre britanici sunt pentru ieșirea din UE, în timp ce doar 47% susţin rӑmȃnerea în UE.

Diferenţa între cele douӑ opţiuni a crescut cu 2% faţӑ de ultimul studiu, efectuat în urmӑ cu doar douӑ sӑptӑmȃni (52% pentru “Out” – 48% pentru “In”).

Totuși, sunt încӑ destui care par convinși de faptul cӑ britanicii vor vota în cele din urma pentru “Remain” (rӑmȃnere), scenariul ieșirii din Uniune a Marii Britanii fiind greu de imaginat pentru multӑ lume.

Ȋn cazul în care Marea Britanie va ieși din Uniune, analiștii vorbesc despre o cӑdere a lirei sterline și a pieţei imobiliare din UK, precum și alte repercursiuni de natura financiarӑ. Situaţia se va complica nu doar pentru britanici ci și pentru UE a cӑrei influnenţӑ economicӑ și politicӑ va scӑdea mult, existȃnd riscul destrӑmӑrii ei.

Pentru romȃnii piaţa muncii din UK se va închide în cazul unui Brexit, vor fi stabilite noi reguli și cel mai probabil vor fi reintroduse vizele.