Guvernul României a anunţat că a aprobat negocierea și semnarea Acordului de împrumut dintre România

Românii din Anglia: Învățământul britanic este mai slab decât cel românesc

09.05.2017

Conform unui sondaj efectuat de AngliaMea.ro printre românii din Marea Britanie, învățământul britanic este mai slab decât cel românesc. Astfel, la întrebarea „Cum apreciați sistemul de învățământ din Marea Britanie?” 54% au ales varianta „Este mai slab decât cel din România”, pentru 14% este „Foarte slab”. Doar 8% apreciază că ar fi „Mai bun decât cel din România” , în timp ce 13% sunt de părere că este „Excelent”. Restul de 10% nu se pot pronunța.

De ce sunt românii nemulțumiți de sistemul educațional din Regat?

În primul rând, părinții români fiind obișnuiți cu sistemul românesc extrem de dens și variat în informație, au impresia că în Marea Britanie copiii lor învață mai puțin. Sistemul de învățământ britanic se axează mai mult pe calitate și pe aptitudinile elevului decât pe cantitate. Numărul materiilor este mult mai scăzut, elevii fiind cei care își aleg în funcție de preferințe materiile pe care doresc să le studieze, mai ales în ciclurile superioare.

De asemenea, elevii sunt încurajați să-și aleagă activități extracurriculare sportive, artistice, etc. Scopul învățământului britanic este de a forma specialiști care învață ceea ce le place, fără a transforma școala într-o corvoadă. De multe ori, această abordare este prost înțeleasă, mai ales de către părinții care sunt obișnuiți cu un sistem rigid și foarte încărcat, opus celui britanic.

În Anglia, învățământul este obligatoriu între vârsta de 5 și 18 ani. Învățământul obligatoriu nu implică neapărat frecventarea unei școli, tot mai mulți părinți optând pentru studiul acasă. Deși Marea Britanie este o destinație cunoscută pentru învățământul de elită, în ultimii ani a cunoscut un regres. Există totuși clasamente internaționale, precum cel publicat de compania Pearson, care contrazic scăderea calității învățământului britanic, clasându-l pe locul al doilea în Europa și pe locul șase în lume.

Cele mai bune sisteme de învăţământ

În topul celor mai bune sisteme de învățământ din lume se află țările asiatice precum Coreea de Sud, Japonia, Singapore și Hong Kong urmate de Finlanda, Marea Britanie, Canada și Olanda. La polul opus, cele mai slabe sisteme de învățământ din lume se află pe continentul african în țări precum Angola, Gambia sau Etiopia.

În Europa, la coada clasamentului se află Slovacia, România și Ucraina. Aceste clasificări au fost făcute pe baza Indexului de Educație realizat de ONU în care au fost luați în calcul un cumul de factori, printre care: rezultatele la testările internaționale, cercetare, calificările și pregătirea profesorilor, buget alocat educației.

 

 

Citiți și despre: