Stiri: Sanatate

Cand expira certificatul verde

Românii din străinătate, obligaţi să plătească CASS în România

17.09.2015

Românii din străinătate își exprimă dezacordul cu privire la noile reglementări prevăzute în Codul Fiscal, legate de obligativitatea fiecărui cetățean român din afara ţării, dar cu domiciliul în România, de a plătii 800 lei pe an, reprezentând 5,5% din salariul minim pe economie care din 2016 a fost stabilit la 792 de lei pe lună.

Această măsură este prevăzută în noul Cod Fiscal, care a fost promulgat de Președintele României și care se dorea să fie o relaxare fiscală.

„În acest moment, doar în Europa lucrează mai mult de 3 milioane de români care au domiciliul stabil în România și rezidență într-o altă țară europeană. Majoritatea dintre aceste persoane plătesc o asigurare de sănătate în țara unde lucrează și nu ar fi cinstit să plătească în două țări”, au afirmat reprezentanţii FADERE – Federația Asociațiilor de Români din Europa.

Aceştia explică faptul că un număr mare dintre românii din afara ţării, chiar dacă nu și-au cerut cetățenie în țara în care lucrează, vizitează România destul de rar, doar în concedii.

„Sunt familii care merg în țară odată la 5 sau 10 ani și totuși rămân cetățeni români cu speranța că într-o zi în România va fi mai bine și ei se vor întoarce acasă”, au explicat reprezentanţii Federaţiei.

Conform FADERE, este evidentă încercarea statului de a găsi forme prin care să obţină cât mai mulți bani de la românii din diasporă, chiar dacă românii din străinătate își câștiga banii cu trudă și cu mari sacrifici.

„Avem și români care își plătesc cu greu cheltuielile pentru chirie sau întreținere, dar fiecare face eforturi să pună un bănuț deoparte pentru a-și ajuta familia de acasă. în această situație, atitudinea statului român ar trebui să fie una de apreciere”, a declarat Daniel Tecu președinte FADERE, Federația Asociațiilor de Români din Europa.