În România, consumul de alcool în rândul minorilor este îngrijorator, în condiţiile în care patru din zece adolescenţi au consumat alcool cel puţin o dată în viaţă, iar majoritatea au cunoştinţe limitate asupra efectelor pe care consumul de alcool îl are asupra sănătăţii lor fizice şi mentale, conform Asociaţiei Spirits România.
Astfel, 42% dintre minorii români cu vârste cuprinse între 10-18 ani au consumat alcool cel puţin o dată, procentul fiind mai mare în rândul baieţilor şi în rândul minorilor din mediul urban, potrivit UNICEF.
Un raport al Agenţiei Române Antidrog a arătat că vârsta medie la care românii încep să consume alcool este de 14 ani, 10% dintre cei intervievaţi declarând că au început să consume alcool la mai puţin de 14 ani şi peste 30% între 15 şi 19 ani.
Majoritatea adolescenţilor consideră că este normal să consume alcool şi nu au nicio idee asupra consecinţelor alcoolului asupra organismului lor, potrivit unui alt studiu realizat de Strategies Research&Business Consulting, la solicitarea Asociaţiei Spirits România.
“Singurele riscuri asociate consumului de alcool, identificate de aceştia, au fost accidente sau dependenţa de alcool, deci majoritatea nu conştientizează că alcoolul are efecte mult mai grave asupra organismului lor decât asupra organismului unui adult şi nu ştiu care sunt acestea”, a declarat Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Spirits România.
În acest context, Asociaţia Spirits România, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Federaţia Română de Fotbal, Carrefour România şi Rewe România, derulează campania de informare publică „Suntem mulţi”, dedicată combaterii şi prevenirii consumului de alcool în rândul minorilor.