Slide

Stiri: Știri

Românii își țin economiile acasă și nu mai au încredere în bănci

03.06.2014

Nu mai puțim de 35% dintre românii din mediul urban spun că își țin economiile acasă, neavând încredere în bănci. Înainte de criza economică, mai exact în anul 2006, doar 25% spuneau că nu au încredere în instituțiile financiare. Datele sunt facute publice de un studiu realizat de Studiul Național de Audiență (SNA) FOCUS, efectuat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT).

Doar aproximativ 55% dintre români mai au încredere în băncile mari, arată cercetarea, față de 71% cât era procentul în anul 2006. 37% dintre cei care au participat la studiu spun că apelează la împrumuturile bancare dacă nu reușesc să facă adune banii de care au nevoie și 24% afirmă că banca îi ajută în ceea ce vor să facă.

Studiul realizat de Studiul Național de Audiență arată faptul că numărul creditelor de consum a scăzut în ultimii ani. În 2011, 12% dintre români aveau cel puțin un astfel de împrumut, iar în prezent procentul a scăzut la 9%.

Percepția românilor a rămas constantă în ceea ce privește economisirea banilor: 60% cred că este important să economisești bani în fiecare lună, în timp ce doar 28% reușesc să facă acest lucru. De asemenea, românii rămân circumspecți în achiziționarea de noi credite. Intenția de achiziție pentru acest an este la o treime față de 2006, în special în cazul creditelor pentru achiziționarea unei mașini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale – arată cercetarea.

Foarte important de menționat este faptul că acum românii care se gândesc la credite sunt acum mult mai atenți la comisioanele bancare.

Comparativ cu 2006, când 7% dintre români acordau atenție acestui aspect, astăzi 11% dintre români îl consideră important – potrivit cercetării.