Stiri: Economie

Românii, mai pasionaţi de artă. Piaţa licitaţiilor a depăşit 15 milioane euro

24.01.2014

Piaţa de artă din România a avut anul trecut o evoluţie pozitivă, tendinţă remarcată pe această piaţă în ultimii cinci ani. Potrivit unui raport realizat de Institutul pentru Piaţa de artă din România a avut anul trecut o evoluţie pozitivă, jucătorii din această piaţa au pus accent în 2013 pe creşterea bazei de clienţi, precum şi pe educare sau formare.

“Anul 2013 se înscrie în trendul ascendent pe care a pornit piaţa de artă din România, în urmă cu mai bine de cinci ani. Continuând creşterile spectaculoase înregistrate în anii precedenţi, 2013 a fost un an în care jucătorii din piaţa de artă s-au concentrat pe sporirea numărului declienţi, prin diversificarea constantă a ofertei şi prin activităţi conexede formare şi educare a publicului amator de artă”, se precizează în studiul transmis de casa de lictaţii Artmark.

Per total, această piaţă se ridică la aproximativ 28 milioane de euro, în timp ce piaţa licitaţiilor de artă a ajuns anul trecut la circa 15,1 milioane euro.

Creşterea a fost determinată de oferta mai numeroasă, licitaţiile însumând cu 6% mai multe obiecte de artă adjudecate, comparativ cu nivelul din anul 2012. Astel, tranzacţiile au avut şi ele o creştere în anul care tocmai s-a încheiat.

“Segmentul principal în licitaţiile de artă din România a rămas arta de patrimoniu, în special creaţia artiştilor de importanţă naţională, ce concretizează în continuare cele mai mari valori de piaţă”, spun realizatorii studiului.

De asemenea, o creştere importantă, de 10%, a înregistrat-o şi arta contemporată, vânzările ajungând la circa 1,4 milioane de euro.

Primele zece tranzacţii din piaţă în 2013 depăşesc suma de 1,23 milioane euro, nivel cu 8% mai ridicat decât în anul precedent.