Stiri: Stiri

Românii muncesc 6 zile pe lună pentru a-şi plăti taxele salariale

11.12.2013

Pentru a-şi plăti taxele salariale, românii lucrează aproximativ 6 zile pe lună, aproape dublu comparativ cu ucrainienii, dar cu o zi mai puţin decât ungurii, conform unei analize realizată de Accace.

„Cele mai ridicate taxe plătite de angajat, respectiv contribuţiile sociale şi impozitul pe venitul din salarii, le regăsim în Ungaria, urmată de Cehia şi România. Polonia şi Slovacia au aproximativ acelaşi nivel al taxelor totale plătite de angajat, iar angajaţii ucrainieni plătesc cel mai puţin. Deoarece majoritatea angajaţilor îşi negociază salariul net, foarte mulţi dintre aceştia nu sunt cu adevărat conştienţi că diferenţa dintre salariul brut şi cel net reprezintă timpul de lucru efectiv pe care aceştia îl prestează într-o lună doar pentru a-şi plăti toate aceste taxe către stat”, a declarat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în România.

Astfel, pentru a-şi acoperi valoarea contribuţiilor sociale şi a impozitului pentru o lună, de angajaţii din Cehia şi România lucrează aproximativ 6 zile, adică în timp ce angajaţii din Ungaria lucrează circa 34% din timpul de muncă dintr-o lună, circa 7 zile, pentru plata taxelor către stat.

Studiul mai arată că în top urmează angajaţii polonezi şi slovaci, care muncesc 5 zile, respectiv 25% din timpul de muncă lunar, doar pentru acoperirea contribuţiilor şi a impozitului pe venit, în timp ce ucrainienii lucrează doar puţin peste 3 zile jumătate, respectiv 18% din timp. Aceştia din urmă au un nivel foarte scăzut al contribuţiilor datorate de angajat, spre deosebire de restul ţărilor analizate.

România ocupă penultimul loc

Studiul Accace ia în calcul contribuţiile sociale şi impozitul pe venitul obţinut din salarii valabile la sfârşitul lunii noiembrie, în şase state din regiune – Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Cehia – datorate de angajaţii cu un salariu net de 1.000 de euro, cu un program normal de lucru de 8 ore pe zi, timp de 21 de zile pe lună.

Cu excepţia Poloniei, unde angajatorul datorează cele mai scăzute taxe, situaţia în ţările comparate este destul de echilibrată, la polul opus situându-se Cehia. În acestă ţară, angajatorul plăteşte taxe care aproape ating pragul de 500 de euro, pentru a acorda acelaşi salariu net. În acest top, România ocupă penultimul loc, după Polonia, angajatorii plătind către stat contribuţii sociale de circa 400 de euro.

„Nivelul ridicat al contribuţiilor sociale datorate de angajatori, cât şi de angajaţi, ar putea fi un lucru prielnic pentru aceştia dacă în timp, sumele strânse la bugetul statului s-ar reflecta în beneficii ulterioare, precum pensii ridicate, servicii medicale complete sau sprijin în caz de şomaj, însă din păcate numărul mare de beneficiari din prezent, precum şi proasta administare a fondurilor colectate, nu asigură asistenţa necesară în viitor”, a încheiat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.