Stiri: Stiri

Românii, nemulțumiți de sistemul de taxare și de politicieni

12.11.2013

România este la coada clasamentului, într-un top regional, când vine vorba de mulțumirea pe care au față de politicieni și de sistemul de taxare, potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown, în șapte țări din sud-estul Europei.

Astfel, doar unul din zece români se declară mulțumit sau foarte mulțumit de sistemul de taxare (10,5%) și de politicieni (8,2%).

Nemulțumirea față de aceste două aspecte reprezintă un fenomen general în regiune. Cu toate acestea, în ceea ce privește taxele, România ocupă penultimul loc cu o medie semnificativ mai mică decât cea a regiunii (10,5% România, față de 14,4% media regiunii).

 

Sârbii, mai nemulțumiti de taxare decât românii

 

Singurii mai nemulțumiti decât românii în ceea ce privește sistemul de taxare sunt sârbii, doar 9,5% declarându-se mulțumiți de acest aspect.

La celălălt capăt al clasamentului, Slovacia (19,1%), Turcia (18,7%) și Bulgaria (18,1%) au un număr de aproape două ori mai mare de cetățeni multumiți de sistemul de taxare decât cei din România.

„Datele au fost culese înainte de anunțurile privind majorarea taxelor în România, ceea ce amplifică semnificația acestor scoruri mici. Practic există o marjă foarte redusă de toleranță a populației față de noi creșteri de taxe”, a declarat Daniel Enescu, Managing Partner Daedalus Millward Brown.

8,2% dintre românii sunt mulțumiți de politicieni

 

În ceea ce privește satisfacția față de politicieni, România este pe antepenultimul loc în regiune (8,2%), scoruri mai mici obținând doar politicienii din Bulgaria (5,7%) și Croația (4,7%).

În ciuda frământărilor sociale din ultima vreme, politicienii turci au de departe cea mai mare susținere a populației, cu un nivel de mulțumire de trei ori mai mare decât cel din România (30,3%).

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.306 de respondenți din șapte țări: România, Bulgaria, Serbia, Croația, Turcia, Cehia și Slovacia. Datele au fost culese în luna august 2013, din Panelul Daedalus Online. Eșantioanele sunt reprezentative pentru populația din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani.