Cu toate că economia ţărilor din Uniunea Europenă (UE) reîncepe să crească, în România, consumatorii nu anticipează o îmbunătăţire a situaţiei, potrivit unui studiu GfK. Astfel, la nivel european, consumatorii speră ca în acest an criza economică să ia într-un final sfârşit, iar indicele climatului de consum pentru UE reflectă clar această tendinţă, câştigând 0,8 puncte în primul trimestru al lui 2014.
În ceea ce priveşte ţara noastră, în ansamblu, sentimentele consumatorilor s-au schimbat prea puţin la începutul lui 2014.
„Nivelul scăzut care a persistat pe parcursul celei mai mari părţi a anului trecut a continuat să domine şi în primul trimestru. Aşteptările privind starea economiei se situează în prezent la -17,2 puncte. În decembrie, cifra a fost -14 puncte, iar cu un an în urmă -13,6 puncte”, se arată în studiul citat.
Aşteptările privind venitul prezintă o imagine similară, indicatorul situându-se în prezent la -8,2 puncte, fiind vorba de o îmbunătăţire minimă, de 0,7 puncte, faţă de decembrie.
În schimb, în luna martie a anului trecut, indicatorul era de fapt puţin mai bun, situându-se la -5,4 puncte.
Redresarea economică în UE ia din nou avânt
Conform Eurostat, anul trecut, la nivelul Uniunii Europene, a fost înregistrată o creştere economică neglijabilă, de numai 0,1%, însă pentru anul acesta însă, experţii anticipează o creştere a PIB de 1,3% în cele 28 de state UE.
„Acest lucru este, fără îndoială, şi o reflectare a îmbunătăţirii condiţiilor economice la nivel global. În majoritatea ţărilor UE acoperite, PIB a crescut atât comparativ cu trimestrul precedent, cât şi comparativ cu anul precedent. Numai ţările lovite de criză, Grecia şi Italia, au raportat o nouă micşorare a PIB, comparativ cu trimestrul precedent de la finele lui 2013. În Italia, economia s-a redresat din nou uşor în trimestrul al patrulea, înregistrând o creştere de 0,1 procente comparativ cu anul precedent”, se precizează în studiul GfK.