Romanii nu iau in serios oboseala

Românii nu iau în serios oboseala

09.10.2019

Peste 9 din 10 români din mediul urban se plâng din cauza oboselii, conform studiului „Barometrul oboselii” , realizat de firma de cercetare iSense Solutions pentru Mylan România la finalul anului trecut. Așadar, 92% dintre românii din mediul urban se plâng de oboseală și doar 39% dintre ei au apelat la medic pentru această problemă.

Soluții pentru oboseală

În ceea ce privește soluțiile pentru oboseală, românii recurg la mai multă odihnă (64%) și vitamine/suplimente alimentare (45%).

Din păcate, oboseala crește de la an la an. Peste jumătate dintre cei intervievați au spus că se simt cel puțin la fel sau mult mai obosiți decât anul precedent (64%). Categoriile profesionale care resimt cel mai mult această diferență sunt:

  • patronii/ managerii
  • angajații cu studii
  • studenții/ elevii

Simptomele oboselii

Dacă vorbim de simptomele oboselii de orice cauză, românii pun pe primul loc slăbiciunea fizică, extenuarea (49%). Acest simptom este urmat de:

  • nervozitate (47%)
  • lipsa răbdării (44%)
  • migrene (39%)
  • dificultăți de concentrare (39%).

În ceea ce privește percepția românilor despre oboseală, aceasta este mai degrabă diferită de realitate. Așadar, românii consideră că, în medie, doar unul din doi oameni din jurul lor suferă de oboseală. Profesiile percepute ca fiind cele mai afectate de oboseală sunt:

  • profesor (34%)
  • șofer (30%)
  • pilot (26%)

Suprasolicitare și stres

“Trăim într-o perioadă cu multe provocări care generează suprasolicitare și stres. Frecvent răspundem sarcinilor pe care le avem de făcut și suprasolicitării, punând și mai multă presiune pe noi să le facem. Din punct de vedere psihologic, oboseala funcțională are ca efect irascibilitate, nervozitate, lipsa răbdării. Acestea afectează modul în care noi ne simțim zi de zi și modul în care ne comportăm în relația cu persoanele dragi (copilul, partenerul) sau în relațiile de muncă. Pe de altă parte, oboseala funcțională ne afectează în același timp randamentul și funcționarea cognitivă: ne scade capacitatea de concentrare, de atenție, nu ne amintim lucruri și, ca urmare, facem mai multe greșeli sau ne scade performanța în muncă. Având în vedere impactul ei asupra calității vieții noastre, este important să nu neglijăm oboseala, să nu îi minimizăm efectele, să o luăm în serios și să o tratăm”, a spus Bogdana Bursuc, psiholog clinician principal, supervizor și psihoterapeut cognitiv-comportamental.

Cei care lucrează în domeniul financiar, adică au funcții de bancheri, auditori și contabili, sunt „campioni” la oboseală – 98% dintre cei incluși în studiu au declarat că suferă de ea și 42% au identificat forma de oboseală funcțională/sindrom astenic.

Aceasta le afectează diferit activitățile cotidiene. Cei mai mulți nu mai au dorința de a face lucruri sau activități. Simptomul oboselii cel mai des întâlnit la această categorie profesională în România este slăbiciunea fizică.

Ce putem face?

„Noul studiu arată că românii nu iau în serios oboseala. În viața de zi cu zi, aceasta tinde să fie ignorată și confundată doar cu o stare de slăbiciune generală. Este important ca persoanele care se confruntă cu manifestări ale oboselii pentru o perioadă mai îndelungată să se prezinte la medic, pentru că numai acesta poate determina corect cauzele acestor simptome și poate propune soluții.”, a declarat doctor Ligia Moșneaga, medic primar medicină de familie, Grupul GastRo al Societății Naționale de Medicină de Familie.

Citește și Examenul de Rezidențiat 2019 se amână pentru a doua oară în acest an

 

 

 

Citiți și despre: