Slide

Stiri: Sanatate

Românii nu prea raportează reacţiile adverse ale medicamentelor

05.03.2015

Anul trecut, în România, au fost înregistrate 2050 de raportări de reacții adverse grave și non-grave, în urma administrării unor medicamente, inclusiv vaccinuri, conform datelor Agenţiei Naţionale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Comparativ cu alte state ale Uniunii Europene, numărul acestor raportări este încă mic. În state, precum Franța și Marea Britanie, de exemplu, numărul acestor raportări este de aproximativ 40.000 de reacții adverse în decursul unui an.

ANMDM a mai anunţat că pacienții au la dispoziție un formular prin care aceștia, rudele sau persoanele care îi îngrijesc pot sesiză reacțiile adverse în urmă administrării unor medicamente, inclusiv vaccinuri.

„Agenţia Natională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale încurajează pacienţii, persoanele care asigură ingrijirea pacienţilor, profesioniștii din domeniul sănătății (medici, farmaciști, asistenți) să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot află informații suplimentare privind siguranță medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. În acest fel, orice persoană poate contribui la protejarea propriei stări de sănătate, dar și a celorlalți. Dacă vor există mai multe raportări de reacții adverse după administrarea aceluiași medicament, de exemplu, se vor face verificări suplimentare, privind siguranță, atât la nivel național, cât și european”, a declarat Marius Savu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. 

Conform agenţiei, o reacția adversă se definește că „un răspuns nociv și nedorit, determinat de un medicament”. De asemenea, sunt considerate reacții adverse și efectele nedorite care apăr după supradozarea medicamentului, utilizarea greșită, abuzul și erorile de medicație sau efectele nedorite apărute în urmă expunerii profesionale.