O mare parte dintre români (63%) preferă să se ocupe singuri de întreţinerea autoturismului lor, potrivit unui studiu realizat de AutoHut.ro, care dezvăluie informaţii despre relaţiile pe care românii o stabilesc cu maşina proprietate personală.
Doar 7% dintre persoane chestionate şi-ar da maşina pe mâna altcuiva, această decizii fiind luată în principal de femei (92%).
În plus, studiul mai arată că majoritatea barbaţilor obişnuiesc să îi confere maşinii pe care o conduc un nume de alint, acest tip de persoane fiind denumite groomeri.
Procentul celor care oferă maşinii un nume de alint este 77%, dintre aceştia 62% fiind bărbaţi şi 38% sunt femei.
“Culoarea mașinii este o sursă de inspirație pentru 13,3% dintre persoanele intervievate, iar 12% au ales un nume care să reflecte numele sau caracteristicile mărcii. 10,3% dintre respondenți recunosc că nu au ales ei porecla mașinii, dar o utilizează. În acest caz, mașină a fost botezată de prieteni sau de un membru al familiei”, se mai arată în studiul AutoHut.ro.
Filmele, piesele muzicale, proverbele sau numerele – surse de inspiraţie
Alte surse de inspiraţie sunt reprezentate de filme, piese muzicale, proverbe sau numere de înmatriculare, în timp ce 80% dintre cei intervievaţi apelează la un diminutiv: Micuța Mo, Lebăduța, Citronel, Gândăcel, Corsuța, Verzulica sau Opelaș.
“Pentru cei mai multi dintre respondenţi, numele de alint reflectă relaţia specială pe care o au cu maşina pe care o conduc. Astfel, un segment semnificativ al groomerilor, 22%, consideră că maşina are un rol ocrotitor în raport cu şoferul, îl duce la birou, acasă sau în excursii, la întâlnirile cu cei dragi. Groomerii care se simt ocrotiţi de maşina lor aleg nume precum Suflețel, Sfântul, Parascheva, Păpuşica”, se precizează în studiul citat.
20% dintre groomeri se referă la maşină ca la o iubită sau logodnică răsfățată, care consumă mulţi bani. Printre poreclele utilizate de persoanele chestionate se numără Iubi, Iubita, Logodnica, Iubăreaţa, Bijuteria sau Biju.
Maşina – un alter ego
Studiul mai arată că 19% dintre repondenţi se raportează la maşină ca la un alter ego, în timp ce pentru 17% autoturismul joacă şi un rol matern.
O altă categorie de groomeri este cea a celor care consideră maşina o prietenă sau o confidentă, care se poartă frumos şi le iartă greşelile din trafic.
“Pentru şoferii care obişnuiesc să petreacă mult timp pe drum, maşina devine un confident foarte bun, dispus să asculte probleme şi griji de-a lungul a mai multe sute de kilometri. Proprietarii de maşini din acest segment se orientează şi către nume de flori precum Margareta sau Narcisa, declarând că maşina este ”frumoasă ca o floare”. Această relaţie specială se datorează şi faptului că proprietarii au făcut eforturi pentru a-şi achiziţiona o maşina pe care şi-o doreau de mai multă vreme”, au explicat reprezentanţii AutoHut.ro.
În condiţiile în care bărbaţii au tendinţa de a dezvolta relaţii mai apropiate cu maşinile lor, aceştia aleg şi alte tipuri de personalizări, precum kituri sport, sisteme audio performante, colantări sau jante din aliaj.