Finante

Românii sunt optimiști cu privire la 2014

28.11.2013

Care sunt așteptările economice ale românilor pentru anul viitor? Dacă anii trecuți românii erau pesimiști atunci când se gândeau la viitorul economiei, pentru anul 2014 rezultatele mai multor studii arată că așteptările românilor și nu numai privind redresarea economică, veniturile, nivelul de trai și cumpărăturile sunt optimiste.

Potrivit ultimului studiu realizat de GFK în 14 țări europene, indicatorul privind starea economiei a crescut în trimestrul al treilea cu 4,6 puncte, la -11,5 puncte, de la -16,1 puncte în trimestrul anterior, indicatorul referitor la aşteptările privind veniturile s-a îmbunătăţit de la -5,3 puncte la -4,5 puncte, iar cel privind dorinţa de cumpărare a urcat de la -22,5% la -21,1%. Cum în toate statele europene toți mai mulți oameni cred în faptul că punctul cel mai grav al crizei economice a trecut, așteptările privind creșterea economiei și redresarea financiară au început să fie din ce în ce mai ridicate.

Potrivit cercetărilor realizate de Gfk, aproape toți europenii sunt optimiști cu privire la situația economică a statelor în care locuiesc. Excepție fac doar Italia și Grecia, unde localnicii spun că se așteaptă la o stagnare. La polul pus se află Franța, Cehia și Austria unde perioada iulie – septembrie a venit cu o creștere din punct de vedere economic și deci și așteptările sunt mult mai ridicate.

Creștere de până la 4,3% pentru România

„În perioada 2014 – 2016, se anticipează că economia României va cunoaşte o creştere cuprinsă între 2,7 procente şi 4,3 procente. Cadrul economic general este favorabil: datoria naţională este în jur de 34 procente, deficitul bugetar în jur de 2,5 procente, iar şomajul se situează la circa 7 procente. Consumul privat joacă un rol tot mai important în România. Venitul real este în creştere”, se arată în raportul făcut de Gfk. În aceeași cercetare, se arată însă și faptul că “multe companii continuă să rămână în proprietatea statului. Speranţele de continuare a privatizării au fost risipite în repetate rânduri, în special în industria chimică, minerit şi transporturi. În plus, încă mai există probleme legate de sistemul judiciar şi de piaţa neagră”.

Prognoza BERD

Așteptările oamenilor sunt în același timp susținute de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare care a îmbunătăţit recent prognoza de creştere economică a țării noaște pentru anul următor. Procentual, este vorba despre o creștere de la 2,2% (anticiparea din mai) la 2,4%.

Asta în ciuda faptului că estimările Comisiei Europene şi cele realizate de Fondul Monetar Internaţional nu sunt atât de optimiste. Pe de o parte, Comisia Europeană se așteaptă ca economia țării noastre să crească cu 2,1% anul viitor şi cu 2,4% în 2015. De cealaltă parte, Fondul Monetar Internațional estimează pentru România o creştere a PIB de 2,2% anul viitor.

Majorare de 4% pe an, potrivit “The Economist“

Prestigioasa britanică „The Economist” susține că România va înregistra, în perioada 2014 – 2017, o creştere de 4% pe an. Potrivit publicației, scăderea CAS-ului, a TVA-ului și introducerea unor cote mai mici de impozitare pentru cei cu venituri reduse sunt soluțiile prin care România va înregistra creșteri economice. Jurnaliștii englezi spun chiar că autoritățile vor reuşi să reducă evaziunea fiscală, iar până în 2015 România va ajunge la un deficit bugetar de doar 1%.

Sistemul de taxare, principala nemulțumire

Dacă românii văd în anul viitor unul cu o creștere economică și deci sunt optimiști cu privire la acest lucru, principala nemulțumire este legată de sistemul de taxare și impozitare.

„Doar unul din zece români se declară mulţumit sau foarte mulţumit de sistemul de taxare (10,5%) sau de politicieni (8,2%). Nemulţumirea faţă de aceste două aspecte reprezintă un fenomen general în regiune. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte taxele, România ocupă penultimul loc, cu o medie semnificativ mai mică decât cea a regiunii (10,5% România faţă de 14,4% media regiunii)”, se arată într-un comunicat al Daedalus Millward Brown. Ultimul loc este deținut de sârbi, cu un procent de 9,5% care reprezintă oamenii mulțumiți de sistemul de taxare, iar la celălalt capăt al clasamentului se află Slovacia (19,1%), Turcia (18,7%) şi Bulgaria (18,1%). Privind satisfacţia faţă de politicieni, România este pe antepenultimul loc în regiune (8,2%), urmată de Bulgaria (5,7%) şi Croaţia (4,7%).

Cercetarea Daedalus Millward Brown a fost realizată în şapte ţări din sud-estul Europei. Este vorba despre România, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Turcia, Cehia şi Slovacia. La studiul care arată nivelul de mulţumire al cetăţenilor privind diverse aspecte care contribuie la calitatea vieţii au participat 2.306 de respondenţi.

Evoluția salariilor

În tot acest timp, potrivit studiilor realizate de Comisia Națională de Prognoză, câştigul salarial net mediu va fi în țara noastră anul viitor de aproape 1.700 de lei. Asta înseamnă o creștere de 15,3 procente față de anul curent.

Cei din Bucureşti-Ilfov vor rămâne, în următorii patru ani, cu salariile cele mai mari din ţară, se estimează o urcare de 14,7 procente în 2014 față de anul curent, majorarea ajungând astfel la un nivel de aproape 300 de lei.

În topul celor mai mari creșteri salariale regiunea Bucureşti-Ilfov este urmată de judeţele Gorj, Prahova, Constanţa şi Argeş, unde salariul net va depăşi 1.700 – 1.800 de lei pe lună.