Stiri: Finante

Românii sunt pesimiști când vine vorba de situația lor financiară

19.05.2014

Jumătate dintre români au declarat că părinţii lor trăiau mai bine când erau de vârsta lor, aceştia fiind pesimişti când vine vorba de situaţia materială prezentă, indiferent de generaţia din care fac parte, potrivit unui studiu implementat de iVox şi coordonat de către antropologul Vintilă Mihăilescu, realizat la solicitarea KRUK România.

Doi din trei români au o datorie, iar în jumătate din cazuri aceasta depăşeşte 5.000 de lei. Studiul mai arată că două treimi au contractat datoria de la bănci şi 20% de la rude.

Când vine vorba despre atitudinea faţă de bani, 41% dintre români spun că aceştia contează, dar numai cât să aibă un trai decent, iar 21% spun că e bine să ai cât mai mulţi bani cu putinţă şi cine nu recunoaşte acest fapt minte sau este ipocrit. În plus, peste o treime dintre persoanele intervievate au menţionat că îşi doresc să aibă mai mulţi bani decât în prezent.

„România şi Polonia sunt două ţări care au trecut prin nenumărate schimbări sociale şi economice în ultimii 100 de ani, iar aceste evenimente au marcat profund comportamentul celor două popoare faţă de bani şi datorii. Când vine vorba de datorii, românii trăiesc mai multe emoţii decât polonezii, aceştia având o atitudine mai pragmatică. Grupul KRUK încearcă să studieze emoţiile persoanelor din ţările în care este prezent, pentru a oferi soluţii cât mai eficiente de rezolvare a datoriilor acestora”, a explicat Iwona Słomska, membru al Consiliului de Administrație al Grupului KRUK din Polonia, responsabilă cu activităţile de Comunicare de Marketing, PR şi HR.

58% din români spun că părinţii lor aveau mai puţine datorii

De asemenea, aproape 58% din români spun că părinţii lor aveau mai puţine datorii, în timp ce 40% consideră că generaţia părinţilor lor era mai puţin interesată de latura materială, în timp ce 30% indică faptul că preocuparea faţă de bani era aceeaşi.

“Întotdeauna tindem să ne uităm la generaţiile trecute şi să spunem că acestea au trăit mai bine decât o facem noi în prezent. Acest lucru nu este întotdeauna adevărat, în condiţiile în care nu avem o imagine completă a trecutului. Banii au o însemnătate diferită pentru fiecare dintre noi, iar intrarea în datorii ne trezeşte emoţii de tot felul. Important este să ne păstrăm calmul şi să căutăm soluţii de ieşire din datorii. Acesta este şi modelul de business al KRUK România, de semnare de angajamente de plată avantajoase pentru clienţii noştri”, a declarat Tomasz Ignaczak, Director General KRUK România.

Două treimi dintre persoanele intervievate au declarat că odată ajunşi datornici ar căuta de la bun început o modalitate de ieşire, fără a se implica emoţional, însă când au fost întrebaţi în detaliu ce emoţii le-ar trezi ideea unei restanţe, cei mai mulţi au răspuns că ar simţi o presiune.

Pe segmente de vârstă, persoanele de peste 55 de ani resimt cele mai multe emoţii negative. Astfel, în faţa unei datorii, aproape jumătate dintre aceştia s-ar simţi fustraţi, ruşinaţi şi ar avea o stare de neajutorare şi de anxietate. În schimb, doar un sfert dintre românii de sub 55 de ani ar trece prin stările enumerate mai sus dacă s-ar vedea în faţa unei datorii.

“Emoţiile trăite mai intens de către persoanele de sub 55 de ani în faţa unei datorii comparativ cu cele de peste 55 de ani sunt furie (12% versus 8%) şi calm/indiferenţă (18% versus 3%). Ieşirea din datorii i-ar determina pe români să se simtă eliberaţi de presiune (75% – sub 55 de ani; 80% – peste 55 de ani). De remarcat că odată scăpaţi de datorii, persoanele sub 55 de ani s-ar simţi mult mai „obosite” (35%), comparativ cu cele de peste 55 de ani (23%)”, se precizează în studiul citat.

Antropologul Vintilă Mihăilescu a explicat că românii în vârstă sunt mai mult încărcaţi emoţional comparativ cu oamenii mai tineri.