Stiri: IT&C

Românii sunt reticienţi în a rezerva sau plăti online o vacanţă

21.08.2014

Deşi peste 70% dintre românii cu acces la internet se documentează online înainte de a-și alege destinația de vacanță și hotelul unde se vor caza, aceştia sunt reticenți la a face rezervări și plăți online, arată un studiu realizat de platforma de rezervări online HotelGuru.ro

Astfel, doar 28% dintre cei chestionaţi aleg să finalizeze rezervarea online. În schimb, 39% preferă să facă rezervarea telefonic.

În plus, o mare parte dintre români (68%) au spus că au încredere în site-urile de rezervări online și că folosesc aceste portaluri pentru a citi detalii și recenzii despre unitatea de cazare.

O treime dintre eu accesează 4-5 site-uri, înainte de a-și face o rezervare, 11% verifică peste 10 site-uri și doar 3% accesează un singur site.

Rezervarea telefonică este considerată mai eficientă

Principalul motiv pentru care românii preferă rezervarea telefonică este reprezentat de faptul că nu doresc să furnizeze date bancare. De asemenea, românii spun că li se pare mai eficient să facă o rezervare telefonic, mai ales că au contact cu o persoană de la care pot să afle mai multe detalii.

Studiul mai arată că internetul este folosit și pentru alte activități legate de turism,. De exemplu, românii obţin informații înainte de călătorie sau împărtășeşc experiența avută în vacanță (peste 55% dintre respondent).

“Concluzia studiului nostru este că românii sunt interesați de posibilitatea de a-și face rezervări de cazare online, că sunt dispuși să acceseze mai multe site-uri și să se informeze, dar că încă optează pentru varianta rezervărilor telefonice. De aceea am decis ca platforma HotelGuru.ro să aibă o componentă informativă majoră, să avem prezentări actualizate și o galerie foto bine pusă la punct iar turiștii nu sunt obligați să finalizeze rezervarea online, plata cazării fiind exclusiv un proces între client și gazdă.”, a declarat Tamas Varga, International Business Developer al companiei din Ungaria care administrează platforma de rezervări hoteliere HotelGuru.ro, care în anul 2013 a generat rezervări ce totalizează 25 de milioane de euro la nivelul Europei Centrale și de Est.

Principalele destinaţii

În ceea ce priveşte destinaţiile alese, studiul mai arată România este principala destinație aleasă pentru petrecerea concediului de vară din acest an. Stațiunile de la munte sunt preferatele de turiştii din întreaga țară, în timp ce litoralul este preferatul bucureștenilor. Următoarele destinații clasate după stațiunile de munte și litoralul românesc sunt Grecia, Bulgaria și Turcia.

În plus, 80% dintre cei chestionaţi au declarat că principalul sezon de vacanță este vara. Dintre acestea, 27% au declarat că își petrec vacanța de vară pe litoralul românesc, în timp de 41% au spus că aleg muntele.

Ce buget alocă românii pentru concediu?

În ceea ce privește prețul pe care ar fi dispuși să îl plătească pentru o noapte petrecută într-o pensiune sau un hotel de 3 stele, răspunsurile au variat de la 70 lei la 250 lei de persoană.

Aceștia au mai afirmat că durata unui sejur în România se întinde până la 2 săptămâni, cu o medie de 7 nopți, iar bugetul mediu alocat este de 750 lei de persoană.

Pentru o vacanță în străinătate, românii sunt dispuși să plătească între 1000 și 3000 lei de persoană, în funcție de destinație și serviciile oferite.