Românii, tot mai preocupați să-și asigure sănătatea și viitorul financiar

19.08.2016

Prima jumătate a anului curent a adus pentru NN România rezultate în creștere pe toate liniile de business, pe fondul interesului tot mai mare al clienților pentru asigurarea sănătății lor și a celor dragi, precum și pentru planurile financiare de protecție și economisirea pentru viitor prin intermediul pensiilor private.

Astfel, primele brute subscrise ale companiei de asigurări au avut o creștere sustenabilă în perioada ianuarie – iunie 2016, de 3,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 319,7 milioane de lei.

Pe segmentul pensiilor facultative, NN a administrat în beneficiul celor 170.838 de participanți active în valoare de 677,5 milioane de lei, cu 21,3% mai mari față de primele șase luni din 2015.

Totodată, pe segmentul pensiilor private obligatorii, NN a înregistrat un avans de 26,3% al activelor nete administrate pentru aproximativ 1,9 milioane de participanți la Pilonul II, până la 10,1 miliarde de lei, generând o performanță anualizată de 9,99% de la lansare și până în luna iunie 2016.

“Per ansamblu, evoluțiile pe care le-au înregistrat principalii indicatori financiari în primul semestru din acest an reflectă modul în care au performat în contextul pieței strategiile pe care le implementăm pe fiecare linie de business. Lansarea business-ului de asigurări de sănătate a fost principalul nostru reper în această perioadă. La începutul anului am definitivat ultimele detalii operaționale și comerciale și, începând din aprilie, asigurarea de sănătate este disponibilă clienților. Până la finalul lunii iunie, unul din cinci clienți noi a ales asigurarea de sănătate NN. Mai mult, trecând la segmentul asigurărilor de viață, numărul celor care au achiziționat o asigurare cu componentă de protecție a crescut cu 35% în primul semestru din 2016 față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar numărul românilor care economisesc pentru viitor prin intermediul unei pensii private facultative a depășit 170.000, cu 9% mai mult decât în prima jumătate din 2015. Astfel, în următoarele șase luni vom continua să ne concentrăm strategia pe dezvoltarea acestor linii de business, sprijinind românii să-și asigure sănătatea, să-și crească nivelul de protecție financiară și să economisească pentru pensie”, a declarat Marius Popescu, director general NN Asigurări de Viață.

NN Asigurări de Viață a administrat active financiare în valoare de 3,1 miliarde de lei în primul semestru din 2016, în creștere cu 6,7% față de nivelul de 2,9 miliarde de lei din primele șase luni din anul precedent.

Valoarea primelor brute subscrise a fost de 319,7 milioane de lei în primul semestru al acestui an, cu 3,6% mai mare față de primele șase luni din 2015.

Primă brută medie

Prima brută medie de asigurare pentru contractele încheiate în perioada ianuarie – iunie 2016 a fost de aproximativ 1805 lei, nivel comparabil cu cel înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent.

Suma asigurată medie a fost de 74.569 lei în primul semestru al acestui an, în creștere cu 36% față de primele șase luni din 2015.

NN Asigurări de Viață a plătit asiguraților un volum al indemnizațiilor pentru evenimente asigurate de 16,8 milioane de lei în perioada ianuarie – iunie a acestui an, comparabil cu nivelul din perioada similară a anului precedent.

Pentru polițele ajunse la finalul perioadei contractuale, NN a plătit clienților în primul semestru al acestui an 57,1 milioane de lei, cu 12,5% mai mult decât în aceeași perioadă din 2015.

În același timp, valoarea plătită pentru contractele răscumpărate sau reziliate în perioada ianuarie-iunie 2016 a scăzut cu aproape 4%, până la 82,7 milioane de lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Asigurări de sănătate

Asigurările de sănătate au însumat 19% din numărul total de polițe de asigurare vândute de NN în primele șase luni din 2016. Clienții, cu vârsta medie de 29 de ani, plătesc o primă brută medie anuală în valoare de 1.234 de lei pentru a beneficia de soluția completă, flexibilă și personalizabilă, de protecție a sănătății în situații neprevăzute care presupun spitalizare sau intervenție chirurgicală ca urmare a îmbolnăvirii sau accidentelor.

Coeficientul de lichiditate al NN Asigurări de Viață a fost de 4,43 la finalul primului semestru din 2016.

Profitul brut al NN Asigurări de Viață s-a cifrat la 8,6 milioane de lei în primul semestru din 2016, cu 22,7% mai mult față de perioada similară din 2015. Valoarea include cheltuielile excepționale realizate ca parte a procesului de rebranding, investițiile realizate pentru lansarea asigurării de sănătate, precum și provizionul tehnic constituit pentru pensiile private facultative. Profitul obținut din activitatea curentă, fără a lua în calcul toate aceste elemente, a fost de 23,6 de milioane de lei, în creștere cu 28,8% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut.

Pensii facultative

Pe segmentul pensiilor facultative, NN Asigurări de Viață a înregistrat în primul semestru din 2016 active administrate în beneficiul participantilor în valoare de 677,5 milioane de lei, cumulat pentru fondurile NN Activ și NN Optim, în creștere cu 21,3% față de perioada similară a anului trecut, reprezentând o cotă de piață de 49,9%, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Numărul de participanți la cele două fonduri facultative din administrarea NN Asigurări de Viață a fost de 170.838 la finalul lunii iunie 2016, cu 9,2% mai mult decât în perioada similară a anului precedent, compania având o cotă de 42,8% din piață în funcție de participanți, potrivit ASF. Aproape 40% dintre angajații care au decis să înceapă să economisească suplimentar pentru pensie în perioada ianuarie-iunie 2016 au optat pentru NN Activ sau NN Optim.
Participanții la fondul de pensii facultative cu grad de risc dinamic (NN Activ) au economisit, în medie, 115 lei în primul semestru din 2016, cu 5,5% mai mult față de nivelul de 109 lei din perioada similară a anului trecut.

Contribuțiile medii lunare la fondul de pensii facultative cu grad de risc echilibrat (NN Optim) au fost de 119 lei pe lună în perioada ianuarie-iunie a acestui an, cu 3,5% mai mult față de 115 lei pe lună în primele șase luni din 2015.

Performanţe pentru media pieţei

Fondurile administrate de NN Asigurări de Viață au continuat să înregistreze performanțe peste media pieței. Astfel, de la înființare, în 2007, și până la finalul lunii iunie 2016, fondul cu grad de risc dinamic NN Activ a obținut o performanță anualizată de 7,52%, iar fondul cu grad de risc echilibrat NN Optim a avut o performanţă anualizată de 8,15%, față de o medie anualizată a tuturor fondurilor din piață de 7,06%. (Sursa: calcule NN / APAPR pe baza statisticilor ASF).

“Pensiile private obligatorii au avut o evoluție bună în primele șase luni din 2016, înregistrând creșteri de două cifre la nivelul activelor administrate și al contribuțiilor medii lunare, precum și un avans susținut al numărului de participanți. Tendințele din economie și climatul actual au determinat, însă, o ușoară schimbare a strategiei de administrare a activelor. Astfel, NN Pensii a investit mai conservator, diminuând ușor în ultimele luni expunerea în acțiuni în favoarea instrumentelor caracterizate de o evoluție stabilă și risc mai scăzut cu obiectivul de răspunde la o potențială creștere a volatilității piețelor. Suntem permanent atenți la evoluția economiei, la planurile fiscale ale Guvernului pentru următorii ani și la perspectivele de creștere a contribuțiilor pentru pensiile obligatorii astfel încât să sprijinim participanții să-și maximizeze economiile pentru pensie și să-și asigure un viitor financiar mai bun pentru ei și pentru cei dragi”, a declarat Raluca Țintoiu, director general NN Pensii.

Pe segmentul pensiilor private obligatorii, activele nete administrate de NN Pensii la finalul lunii iunie 2016 s-au cifrat la 10,1 miliarde de lei, în creștere cu 26,3% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, reprezentând o cotă de piață în funcție de active de 36,8%, conform datelor ASF.

Numărul participanților la fondul administrat privat de NN Pensii are o evoluție stabilă, depășind 1,9 milioane la finalul primului semestru al acestui an, cu 2,5% mai mult decât în aceeași perioadă din 2015, reprezentând 28,5% din numărul total de participanți din piața pensiilor private obligatorii.
Participanții NN Pensii au avut o contribuție medie brută lunară de 136 lei în primele șase luni din 2016, cu 12,4% mai mult față de nivelul de 121 lei din primul semestru al anului trecut.

Portofoliul investițional

În primul semestru din 2016, portofoliul investițional al NN Pensii a fost compus la finalul primelor șase luni ale anului din titluri de stat (65,8%), acțiuni listate (16,2%), depozite bancare (7,3%), precum și fonduri mutuale și obligațiuni corporative, municipale și supranaționale (în total 10,7%), potrivit ASF.

Fondul de pensii administrat privat de NN a realizat din mai 2008 și până la finalul lunii iunie 2016 o performanță anualizată de 9,99%, media anualizată a tuturor fondurilor din piață fiind de 9,49% (Sursa: calcule NN/APAPR, pe baza statisticilor ASF).

 

 

Citiți și despre: