Stiri: Constructii

Programul Casa Verde Fotovoltaice AFM

ROMEPS: Ministerul Mediului a promis că va revizui programul Casa Verde

09.08.2016

Florin Hahui, președinte ROMEPS, a anunţat că reprezentanții Ministerului Mediului și-au luat angajamentul de a revizui programul Casa Verde. Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a participat ieri, 8 august 20, la o sesiune de discuții cu reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor și ai Administrației Fondului de Mediu (AFM), privind progamul Casa Verde.

Întalnirea vine în completarea demersurilor făcute de ROMEPS, prin care asociația atrage atenția că pe lista materialelor ecologice aferentă programului Casa Verde, elaborat de Ministerul Mediului, se găsesc produse de izolație care pot afecta sănătatea.

Aşadar, solicitarea asociaţiei de a revizui programul și promovarea de soluții cu adevărat ecologice a fost acceptată de oficiali.

„Am discutat despre programul Casa Verde atât cu Secretarul de stat Raul Pop, cât și cu reprezentanți din conducerea Administrației Fondului de Mediu. Rămânem fideli dezideratului nostru, acela de a pune la dispozitia autorităților expertiza noastră si de a ne exprima clar și cu fermitate poziția față de forma actuală a proiectului. Credem că atunci când vorbim despre materiale prietenoase cu mediul trebuie să ne asigurăm și că soluțiile sunt sustenabile. Reprezentanții Ministerului și-au luat angajamentul de a revizui anumite aspecte și mai ales de a transparentiza criteriile de selecție a materialelor eligibile. Este important ca, indiferent de materialul termoizolant despre care vorbim, să luăm în calcul sistemul compozit și tehnologia folosită”, a declarat Florin Hahui, Președinte ROMEPS.

În cadrul întâlnirii, ROMEPS a prezentat studii care relevă că anumite materiale, prezente pe lista celor eligibile în program, au o toxicitate extrem de ridicată sau conțin substanțe cu potențial cancerigen încă de la faza de procesare și până la punerea în operă ca termosistem.

„Ne-am asumat încă de la început că demersurile noastre vor avea mereu ca scop informarea și educarea beneficiarilor cu privire la alegerea produselor optime pentru termoizolație. Susținem rațiunea din care a fost creat acest program, aceea de a proteja mediul și de a crește totodată eficiența energetică. Avem încrederea că discuțiile de astăzi se vor concretiza prin soluții tehnice care să răspundă tuturor cerințelor de mediu și sustenabilitate”, a spus Delia Filip, director executiv ROMEPS.