Ana-Maria Dabija - ROMEPS

ROMEPS devine partener al Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”

05.06.2019

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a semnat vineri, 31 mai, un contract de colaborare cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București (UAUIM). Acordul are în vedere conceperea și publicarea unui manual de detaliere a anvelopantei, folosind specificațiile și tehnologia polistirenului expandat.

Necesitatea unui astfel de catalog

Despre necesitatea unui astfel de catalog și utilitatea lui într-o lume în continuă schimbare, cu provocări nenumărate, au vorbit:

  • doamna profesor Ana-Maria Dabija, titularul departamentului de științe tehnice din cadrul UAUIM,
  • domnul Şerban Căzănişteanu, Preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România,
  • domnul Mihail Ștefan, director executiv ROMEPS.

Cum a prins contur Ghidul?

Doamna profesor Ana-Maria Dabija (foto) susţine că „Ghidul a prins contur din dorința mai multor doctori-arhitecți din cadrul Universității de a ajuta studenții să înțeleagă disciplinele pe care le învață, în special detalierea de arhitectură, de la scara mare de concept, până la cea a detaliului”.

De ce un ghid destinat polistirenului expandat?

”În special pentru că este important ca toate materialele de construcții să fie utilizate conform fișei lor tehnice, domeniului de aplicare și conform specificațiilor de performanță asumate de producător în fișa tehnică. În al doilea rând, pentru că așa cum are plusuri, fiecare produs are și sensibilitățile lui, care însă pot fi reduse semnificativ prin informații clare și corecte, care să ajungă la toți cei implicați în procesul construcției unui imobil: de la proiectant, arhitect, la inginer, constructor, aici integrând atât coordonatorul de echipă, cât și meșterii”, mai precizează Ana-Maria Dabija.

ROMEPS: produse acreditate și certificate

Aceasta mai spune că ROMEPS și-a asumat și a pus ștampila pe acest catalog. Însă, Asociația se referă strict la polistirenul expandat acreditat, certificat, cu o fișă tehnică asumată de un for de specialitate.

”Și, mai mult decât atât, vorbim de sub-ansambluri, de termosisteme cu polistiren expandat. Și acum ajungem la termosistem, la modul de execuție, la detaliul specific fiecărui proiect. Și cred cu tărie că orice proiect are obligativitatea unei faze de detaliere de execuție. Și aici intră în scenă rolul catalogului nostru, care devine o necesitate atât pentru studenți (viitori arhitecți și proiectanți), cât și pentru ingineri și constructori”, mai spune aceasta.

Ce puteți afla din Ghidul ROMEPS?

Conform Dnei. Ana-Maria Dabija, Ghidul ROMEPS te învață cum să îmbunătățești un termosistem cu EPS pentru a avea o execuție cât mai ușoară, dar și o performanță în durata de viață maximă, pentru că trebuie să știi cum să pui în valoare un termosistem cu EPS.

”Voi încheia subliniind faptul că de-a lungul carierei de aproape 30 de ani, am văzut cum produse de foarte bună calitate sunt compromise de o execuție neconformă, asta ca să nu folosesc un termen mult mai dur. Iar polistirenul expandat merită să culeagă toate roadele pentru beneficiile pe care le dezvoltă în ansamblul unui clădiri, de la gradul de confort, până la nivelul de economie, atât al banilor, cât şi al energiei, atâta timp cât este conform și pus în execuție corect”, a completat Ana-Maria Dabija.

Ce spune Mihai Ștefan, directorul executiv al ROMEPS?

Mihail Ștefan, directorul executiv al Asociației de Polistiren Expandat din România, a declarat referitor la parteneriatul cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu că „este un parteneriat extrem de benefic și ni l-am dorit din prisma faptului că ajută la educarea și conștientizarea a doi vectori foarte importanți în industria construcţiilor: studenții, pe de o parte, și piaţa, pe de altă parte. Prin acest ghid asumat de cele două instituţii, ne dorim să oferim principiile de evaluare a sistemelor cu polistiren expandat. Catalogul trebuie să îl aibă toți, de la studenți până la specialiști. El este punctul de plecare în a învăța cum să gândească un termosistem. Aici se prezintă caracteristici, detalii de execuție proprii polistirenului expandat, în diferite condiții specifice. Așa că nu mai lăsăm loc de interpretare”.

ROMEPS – Lucrări perfecte

Șerban Căzănişteanu, președinte ROMEPS, a declarat la rândul său, că „orice lucrare care implică folosirea polistirenului expandat va fi perfectă din toate punctele de vedere dacă se va respecta fişa tehnică, detaliată după catalogul ROMEPS. Acest catalog reprezintă o bază de pornire. Pentru asta este util. Pentru că ai de unde să pleci. Și plecând de la acei parametri, mergi mai departe, personalizând spre ceea ce ai tu nevoie. Le mulțumim tuturor cadrelor universitare implicate în acest proiect și, totodată, tuturor membrilor Asociaţiei care au conlucrat la dezvoltarea şi crearea acestui catalog. Vreau să îi asigur, atât pe studenţii din cadrul Universităţii “Ion Mincu”, cât şi pe domnii şi doamnele profesor care ne-au susţinut în acest proiect, de suportul nostru viitor, întrucât știm că sufletul construcțiilor, sufletul clădirilor care urmează să se construiască, stă între pereții acestei instituții.”

Citește și Parteneriat între FIRST BANK și QIWI. Ce avantaje au clienții?

 

 

 

Citiți și despre: