Stiri: Constructii

ROMEPS: Reabilitarea termică reduce substanţial consumul de energie

19.11.2015

Reabilitarea termică este esențială pentru a aduce clădirile aflate în clase energetice inferioare în cele superioare, generând scăderea consumului cu până la 70%. Aceasta este concluzia adusă de reprezentanții Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS), care au vorbit, în cadrul primului summit pe energie de pe plan local, organizat de RENEXPO South-East Europe, despre renovarea clădirilor pentru un mod de viață sustenabil.

“Clădirile rezidențiale și non-rezidenţiale consumă 40% din energia utilizată în Europa. Până astăzi, aproximativ 3/4 din această energie este folosită pentru încălzire. Clădirile tip „energie zero” pot reduce acest procent de zece ori. Legislația Europeană a impus statelor UE să aplice măsuri de reducere a consumului de energie prin reabilitarea construcțiilor existente și prin îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor nou construite”, a declarat Delia Filip, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România.

Astfel, fiecare kilogram de EPS utilizat în “ETICS” economisește, într-un an, de trei ori mai multă energie decât a fost nevoie pentru producerea lui.

ROMEPS propune ca soluție pentru creșterea eficienței energetice reabilitarea termică a clădirilor cu polistiren expandat.

“Din punct de vedere economic, polistirenul expandat are beneficii majore, întrucât folosirea acestuia la reabilitări termice generează importante economii energetice, de până la 70%, crescând astfel eficiența energetică și amortizând investițiile în termen scurt, de 6-8 ani”, a precizat Delia Filip.

În plus, polistirenul expandat este prietenos cu mediul, deoarece nu conține substanțe toxice, având în componența sa 98% aer, restul fiind celule de polistiren.

Printre avantajele  utilizării polistirenului expandat în construcţii se numără și faptul că are o greutate redusă, fiind ușor de manevrat și de transportat, se poate tăia ușor la dimensiunile dorite şi nu necesită haine de protecție sau dispozitive speciale.