Asociația dorește modificarea etichetelor producătorilor, pentru educarea clienților. Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România a fost înființată în urmă cu 11 ani, de către patru companii, care erau la acea vreme singurii producători din țara noastră care activau pe piață în acest domeniu de activitate. Societățile Arcon, Austrotherm, Hirsch Porozell și Swisspor și-au dorit să poată promova pe piața internă un standard înalt de calitate pentru produsele și serviciile oferite de producătorii și importatorii de polistiren, așadar au înființat asociația care a devenit, odată cu trecerea timpului, cea mai importantă din domeniu.
ROMEPS are drept obiective reglementarea pieței și protejarea clienților, atrăgând din ce în ce mai des atenția companiilor care activează în domeniu cu privire la sectoarele sensibile, pe care ar trebui să le abordeze fiecare producător în parte. În prezent, asociația are 12 membri, care sunt atenți constant la modul cum se poate îmbunătăți piața de construcții eficiente în România, prin producerea de materiale termoizolante din polistiren expandat. “Toți producătorii sunt invitați să adere la programele noastre și suntem deschiși la parteneriate și colaborări, atât cu alte asociații de profil, cât și cu instituții ale statului cu atribuții în domeniul construcțiilor. Cu toate acestea, nu facem rabat de la calitate, motiv pentru care suntem gata să sprijinim orice inițiativă de armonizare a activității unui producător cu normele în vigoare, dar nu putem permite apartenența la ROMEPS a celor care nu respectă legea”, ne-a declarat Delia Filip, director executiv al Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România. Conducerea ROMEPS a adăugat faptul că asociația are un cod etic ce cuprinde principii deontologice, valori și informații importante despre cum ar trebui să acționeze o companie responsabilă și corectă.
“Citește eticheta”
Conducerea asociației ne-a declarat faptul că ROMEPS construiește atât o imagine corectă a materialelor din polistiren expandat, cât și o Românie eficientă energetic și, deci, mai sănătoasă. “Pentru a obține construcții eficiente și durabile, materialele izolante și termoizolante de tip EPS reprezintă soluția ideală. Polistirenul expandat reprezintă 98% aer, ceea ce înseamnă că sumele plătite pentru energie scad, fără însă ca sănătatea beneficiarilor să fie pusă în pericol, așa cum se întâmplă în cazul altor produse folosite la termoizolare”, a adăugat directorul executiv ROMEPS.
Din misiunea asociației face parte așadar promovarea produselor din polistiren expandat, cu scopul creșterii eficienței energetice.
Cea mai vizibilă campanie desfășurată până acum de asociație a fost “Citește eticheta”, proiect ce a avut drept scop conștietizarea clienților din țara noastră cu privire la denumirile înșelătoare înscrise pe baxurile de polistiren. A fost prima campanie de acest fel din România și a ajutat clienții să afle cum pot descoperi informațiile incorecte sau incomplete de pe etichetele produselor de profil. “Inițiativa a venit ca urmare a identificării în piață a problemelor generate de utilizarea denumirilor de marketing și a produselor neconforme cu aplicațiile pentru care au fost comercializate. La acel moment, aproximativ 40 de procente din polistirenul de pe piață erau comercializate cu denumiri care puteau să inducă în eroare cumpărătorul în ceea ce privește utilizarea produselor respective, mai concret produsele pentru uz interior copiau denumiri de exterior. Diseminarea informațiilor a fost realizată atât online, cât și offline, iar rezultatele au fost în măsură să ne determine să repetăm astfel de inițiative. Din acest motiv, anul 2015 va fi dedicat obiectivelor de informare a populației. Astfel, ne dorim să venim în sprijinul consumatorului și, totodată, să contribuim la autoreglementarea pieței, prin încurajarea celor aflați în neconformitate să se alinieze la standardele impuse de normele naționale și europene, dar și la standardele solicitate de beneficiarii finali ai lucrărilor de izolare termică”, ne-a explicat Delia Filip.
Evoluția pieței locale
Cu toate că românii devin din ce în ce mai informați cu privire la tipul de polistiren expandat pe care îl achiziționează, clienții din țara noastră nu regăsesc pe etichetele produselor informații corecte și complete.
Datele oficiale ale ROMEPS arată faptul că în peste 80% din termoizolațiile realizate la nivel european se folosește polistiren, domeniile de utilizare fiind atât pentru interior, cât și pentru exteriorul clădirilor. Drept urmare, recomandarea asociației este ca pe etichetele fiecărui tip de polistiren expandat să se regăsească informații cu privire la modul de utilizare. ”Din nefericire, primim în mod continuu sesizări cu situații în care acest lucru nu este respectat. Problema apare atunci când beneficiarul constată că în urma termoizolării spațiului locativ nu obține reducerea consumului termic estimată anterior, lucru care dovedește că a fost folosit la izolarea fațadei un polistiren cu proprietăți pentru interiorul clădirilor. Soluția propusă de ROMEPS a fost autoreglementarea pieței, iar în acest sens membrii asociației au decis ca de la începutul anului să specifice recomandarea de utilizare cu exactitate pentru fiecare bax. Acest lucru înseamnă că, pe lângă înșiruirea tipurilor de lucrări care pot fi realizate cu ajutorul polistirenului expandat, pe eticheta producătorilor membri ROMEPS apar cuvintele INTERIOR sau EXTERIOR”, explică Delia Filip, director executiv ROMEPS.
O altă problemă actuală este prețul polistirenului, care este stabilit, în proporție de 80%, de materia primă. Oficialii asociației spun că există situații în care din fabrici ies plăci de polistiren care nu au densitatea corespunzătoare, respectiv cea indicată în normele valabile la nivel european și național. “În acest sens, ROMEPS a propus ca pe eticheta producătorilor să fie specificată și densitatea în kilograme / metri cubi pentru fiecare tip de polistiren, astfel încât să existe un indicator pentru produsele neconforme. Verificarea este simplă, respectiv cântărirea baxului de polistiren”, a adăugat directorul executiv al Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România.
Toate deciziile au fost așadar transpuse într-o strategie specială, care a devenit programul național ”Quality Control”, o inițiativă prin care se monitorizează ceea ce se întâmplă în piață, iar producătorii care refuză să-și armonizeze producția la norme intră sub incidența organelor de control și riscă sancțiuni.
Tot cu scopul de a oferi cât mai multe informații utile clienților, producătorii membri ROMEPS și-au asumat angajamente suplimentare față de ceea ce impune legea. Mai precis, aceștia specifică pe eticheta produselor densitatea în kilograme pe metri cubi, evidențiază clar domeniul de utilizare și au renunțat la denumirile care pot induce cumpărătorul în eroare. Pentru a garanta beneficiarului calitatea polistirenului, a fost înregistrată marca “Calitate certificată – ROMEPS”.
Viitorul: eficiența energetică
Asociația este într-o continuă preocupare pentru calitatea construcțiilor din țara noastră. Tocmai de aceea, ROMEPS a continuat seria de acțiuni în acest sens. Începutul lunii martie a marcat trimiterea către Inspectoratul de Stat pentru Construcții unui raport destinat programului de monitorizare ”Quality Control”. “Credem cu tărie că protejarea consumatorului se realizează prin respectarea și ridicarea standardelor în construcții. Obiectivele specifice pentru anul 2015 au legătură mai mult cu beneficiarul final, cu cetățeanul pe care vrem să-l informăm despre importanța alegerii sau verificării materialelor de izolare termică. Diferența de preț între un produs potrivit pentru fațade și unul nerecomandat este foarte mică, însă diferența de costuri în ceea ce privește consumul de energie termică pentru o clădire bine izolată față de cel pentru una cu o anvelopare termică necorespunzătoare se resimte puternic în bugetul fiecărei familii”, ne-a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.
Mai mult decât atât, ROMEPS este una dintre asociațiile active din România care luptă pentru eficiența energetică a țării noastre, crezând în faptul că asociațiile de profil împreună cu ajutorul autorităților competente au capacitatea de a determina creșterea calității construcțiilor.
Share the post "ROMEPS – soluții pentru reglementarea pieței de polistiren expandat"