Stiri: Energie

Romgaz a investit 57 de milioane de euro într-o nouă stație de comprimare

13.10.2015

Romgaz a anunţat că proiectul de investiții privind Stația de Comprimare Roman a fost finalizat cu succes. Astfel, compania a pus în funcțiune o nouă stație de comprimare în județul Neamț, după investiții de peste 57 de milioane de lei (circa 13 milioane de euro).

Noua staţie va asigura exploatarea cu eficiență sporită a zăcământului din Structura Roman, având ca efect creșterea factorului de recuperare a gazelor din zăcământ, facilitarea accesului acestora în Sistemul Național de Transport și o mai bună calitate a serviciilor de furnizare și distribuție a gazelor în nordul Moldovei.

Compania a anunţat că va continua să investească în modernizarea și construirea de noi facilități, pentru a menține nivelul cantitativ și calitativ al producție de gaze naturale.

Noua facilitate de comprimare de pe Structura Roman asigură accesul la un volum de 500 milioane mcubi de gaze naturale. În urma testelor efectuate, a fost înregistrat un aport de debit de 176.000 m cubi/zi, urmând ca acesta să crească pe perioada exploatării.

„Prin finalizarea acestui proiect este compensată scăderea energiei de zăcământ cauzată de depletarea (epuizarea) formațiunilor productive și se realizează o creștere a factorului de recuperare. Totodată, se îmbunătățește semnificativ accesul gazelor în Sistemul Național de Transport, cu efect pozitiv asupra serviciilor de furnizare și distribuție a gazelor în zonele aprovizionate din Structura Roman, inclusiv jumătatea nordică a Moldovei”, au afirmat reprezentanţii companiei.