Stiri: Energie

ROMGAZ

ROMGAZ are în plan expansiunea pe pieţele internaţionale

22.01.2019

ROMGAZ are în plan expansiunea pe pieţele internaţionale. Directorul general al companiei, Adrian Volintiru, a afirmat, după întâlnirea cu reprezentanţii companiei SOCAR, că implicarea companiei azere alături de ROMGAZ în cadrul unor proiecte de anvergură duce la crearea unei oportunităţi majore şi deschide drumul expansiunii ROMGAZ  pe pieţele internaţionale.

Ce spune directorul ROMGAZ?

Directorul ROMGAZ spune că parteneriatul cu SOCAR este unul important.

“Intrarea în parteneriat cu o companie de talia SOCAR, cu perspectiva extinderii, este un lucru important pentru noi, pentru că va aduce beneficii majore nu doar ROMGAZ cât şi sectorului energetic şi economiei naţionale în ansamblul său. ROMGAZ doreşte să îşi extindă activitatea pe piețele externe, explorând noi oportunităţi şi identificând variante optime şi eficiente de expansiune cu implicaţii profitabile asupra companiei”, a afirmat acesta.

Explorarea şi exploatarea off-shore

În cadrul întâlnirii au fost aduse în discuţie, punctual, proiecte de interes comun. Mai exact, oficialii companiei azere şi-au manifestat interesul pentru explorarea şi exploatarea off-shore, în parteneriat cu ROMGAZ, a gazelor din Marea Neagră. Acest lucru se va întâmpla dacă compania română decide să se implice în acest proiect.

De asemenea, a fost menţionată posibilitatea colaborării pe proiecte ce vizează Conducta de gaze Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) şi gazoductul TransAdriatic Pipeline (TAP), a cărui procedură de finanţare de proiect prin strângerea a 3,9 miliarde euro, s-a încheiat la finalul anului trecut (decembrie 2018).

Directorul general al ROMGAZ a efectuat o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitaţia oficialilor SOCAR. Aceştia au discutat, la Baku, şi despre intenţia companiei române de a colabora în:

  • zona on shore din Azerbaidjan
  • în zona off- shore din Marea Caspică

Întâlnirile vor continua în perioada următoare

Întâlnirile vor continua în perioada următoare, mai spune directorul ROMGAZ.

„Întâlnirile vor continua în perioada următoare, pentru a concretiza cele discutate. Am identificat inclusiv varianta de schimb de expertiză pe partea de depozitare gaze întrucât în cele două companii situaţia este similară, avem capacităţi mari de depozitare (3 mld mc) şi intenţii comune de a dezvolta această activitate în ambele ţări”, a adăugat directorul general al ROMGAZ.

Citește și Au început reducerile de iarnă la AFI Cotroceni!