Stiri: Sanatate

Romgermed amână extinderea în Moldova și Bulgaria, din cauza tensiunilor geopolitice

08.09.2014

Grupul Medical Romgermed a anunțat regândirea strategiei de extindere în Republica Moldova și Bulgaria, ca urmare a situației geopolitice regionale, această mișcare de management neavând niciun efect asupra cifra de afaceri. Grupul estimează pentru acest an o crește de aproximativ 15% a afacerilor, față de anul 2013, când creșterea a fost de 20% raportat la anul precedent.

În 2012, Romgermed înregistra o cifră de afaceri de 18 milioane de euro.

În plus, în anul 2013 Grupul compania a realizat investiții de circa 2 milioane de euro, iar în anul 2014, pe lângă extinderea rețelei de Laboratoare și înființarea Romgervet, se apropie de final lucrările la unitatea spitalicească a Grupului Medical.

Ciprian Nicoară, directorul general al Grupului Medical Romgermed, susține că orice plan de investiții are nevoie, în primul rând, de stabilitate regională economică și politică, de predictibilitate.

„Nu se poate clădi nimic pe incertitudine și tensiune, iar problemele din Ucraina au un impact nefavorabil, afectând capacitatea de previziune și încrederea în bunul mers economic. Această percepţie negativă s-a consolidat în ultimele săptămâni și între oamenii de afaceri și în mediul bancar și, din păcate, nu doar că nu se întrevede o stabilizare, ci dimpotrivă. Toate pozițiile politice recente din spațiul UE și din Rusia indică o acumulare a tensiunilor.”, a declarat acesta.

Amânarea nu afectează evoluția financiară a companiei

Conform lui, extinderea unei afaceri are nevoie de energie şi entuziasm, dar acestea doar în completarea prudenţei şi a analizei perspectivelor de reușită.

„Planul privind extinderea era corect. Ceea ce nu funcționează este climatul general politic, regional. Decizia Romgermed este de a aştepta clarificarea situației politice și stabilizarea evoluției economice din regiune”, susține el.

Decizia de amânare a extinderii nu afectează sub nicio formă evoluția financiară a Grupului Medical Romgermed. Analiștii companiei consideră că perspectivele pe piața internă sunt pozitive, de consolidare.

Planul de extindere avea și încă are în vedere dezvoltarea afacerii și creșterea veniturilor, dar implică deopotrivă și realizarea investiției aferente.

„Acum vom direcționa aceste fonduri pentru consolidarea capacităților de pe piața națională. Pentru Grup, evoluția pe piața internă se anticipează că va fi pozitivă și în acest an”, explică Directorul General Romgermed.

În condițiile în care tensiunile din prezent vor dispărea și climatul pentru afaceri va fi unul sigur, planul de extindere va fi actualizat cu informațiile de la momentul respectiv și se va lua o decizie.

Spitalul Romgermed va fi finalizat în 2015

În ceea ce privește anul 2015, se va extinde rețeaua de laboratoare, target-ul fiind de a se obține o acoperire de 50% la nivel național. În plus, anul viitor se vor  finaliza investițiile în spital, care va fi o unitate sanitară cu paturi, ce va derula activitatea specializată într-un domeniu neacoperit până în prezent de unitățiile private.

„Investiția este în stadiu avansat din punct de vedere al lucrărilor, în paralel, derulându-se procesul de achiziție al echipamentelor și sistemelor ce vor constitui dotarea spitalului. Urmează ca anul acesta să fie finalizate negocierile și, implicit, comenzile legate de capitolul tehnic. Deoarece sunt echipamente de ultimă generație, chiar unice în România, putem afirma că întreg demersul inițiat de noi are un puternic caracter inovator, raportându-ne la piața de specialitate. Totuși, dat fiind procesul birocratic, laborios, de realizare a documentației și procedurilor privind activitatea, cu respectarea normelor specifice sectorului medical, întâmpinăm ceva întârzieri cu autorizațiile de funcționare. Și față de acest aspect ne exprimăm încrederea că întregul demers se va finaliza în timp util”, a spus Ciprian Nicoară.

Romgermed deține, în momentul de față, cea mai extinsă rețea de laboratoare din Romania (20 de laboratoare la nivel național), efectuând în 2013 peste 4.000.000 de analize.

Mai mult, strategia de înființare a laboratoarelor medicale Romgervet s-a dovedit a fi una bună la nivel investițional.

 „Romgervet, care a fost constituit ca cel mai mare laborator de analize veterinare din România, singurul de acest fel care lucrează după norme și standarde de calitate internaționale, se dovedește a fi o investiție inspirată. De când a fost deschis (15 mai 2014), a avut o creștere a cifrei de afaceri de peste 20% pe lună, ceea ce ne face să fim foarte încrezători în evoluția financiară favorabilă. Pentru anul 2015 ne-am propus să dezvoltăm o rețea de puncte de recoltare la nivel național, deoarece în momentul de față acoperim numai județele din jurul Bucureștiului”, a încheiat Ciprian Nicoară.