Agricultura

Rompan: Pâinea cea de toate zilele, amenințată de evaziunea fiscală

23.12.2013

Prețul mic, taxele mari și evaziunea fiscală ridicată duc în pragul falimentului producătorii, spune Rompan. Rompan este una dintre cele mai importante asociații din țara noastră, care reuneşte cei mai mulți și importanți producători din industria de morărit, panificaţie şi produse făinoase din România, alături de cei mai importanţi furnizori de materii prime şi auxiliare, constructori de utilaje, dar şi echipamente specifice sectorului, cercetători şi proiectanţi, depozitari, distribuitori şi comercianţi. Asociația, înființată în anul 1991, este responsabilă cu legătura și susţinerea intereselor generale ale morarilor şi brutarilor în relaţia cu oficialităţile europene, fiind singurul patronat român din domeniu, recunoscut în statele membre UE. „După cum știți, Asociația Rompan a fost prima asociație constituită în România după revoluție și o comparație între asociația din 1991 și cea de acum s-ar rezuma în principal la faptul că numărul membrilor a crescut de la 40 la 250. În toți acești ani de la înființare, Rompan a crescut an de an iar actul de reprezentare a membrilor s-a schimbat în fiecare an, în funcție de cerințele solicitate de membrii noștri. În momentul de față, ROMPAN este una din cele mai bune asociații din domeniul agroalimentar, este recunoscută de toate autoritățile statului și, fiind membră a diverselor asociații europene este recunoscută și pe plan european”, ne-a declarat Aurel Popescu, președintele Rompan, care ne-a explicat faptul că aderarea la asociație presupune ca societatea să fie producător de produse de panificație, morărit, produse făinoase, producător sau distribuitor de utilaje, ingrediente pentru industria noastră sau depozitar sau prestator de servicii în domeniul nostru.

Reducerea prețului la pâine

Una dintre principalele scopuri ale asociației în anul 2013 a fost reducerea TVA-ului la produsele din grâu și făină, spun oficialii Rompan, care adaugă faptul că printre activitățile importante, din anul mai sus amintit, se numără și accesarea de fonduri europene, dar și asigurarea comunicării producătorilor cu sindicatele din domeniu. “După opt ani de eforturi susținute din partea asociației noastre precum și a unor instituții ale statului, s-a reușit implementarea acestui program pilot privind reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, program care a urmărit reducerea evaziunii fiscale, creșterea încasărilor bugetare și ca o consecință a acestor două direcții, reducerea prețului la pâine. Am să spun pe scurt că reducerea prețului la pâine s-a realizat în proporție de 75% de către comercianții și producătorii de pâine și în ceea ce privește reducerea evaziunii fiscale, pot să vă spun că numai în luna septembrie producția fiscalizată a crescut la făină cu 11% și pentru pâine și specialități de panificație a crescut cu 9%, ceea ce ne demonstrează că este posibil să ne atingem scopul pentru care s-a luat această măsură, sigur, pe o perioadă de 8-12 luni. Pentru anul 2014, dezideratul nostru este să determinăm autoritățile statului îndreptuite să realizeze controale în domeniul alimentar să continue această presiune asupra producătorilor de făină si pâine care fac evaziune fiscală, astfel încât ele să își treacă producția de la evaziune fiscală la producție fiscalizată”, ne-a explicat Aurel Popescu, președintele Rompan.

Evaziune fiscală

Lipsa ajutoarelor financiare, evaziunea fiscală și starea economiei au condus la o situație gravă a multor producători de pâine și produse de panificație. Președintele Rompan spunea acum câteva luni că industria de morărit-panificație este în pragul falimentului. “Din păcate, și în acest moment multe unități se află în aceeași situație. Suntem în această situație din cauza mai multor factori din care vreau să enumăr câțiva și anume: prețul pâinii în România e mai mic de 2,5 ori decât prețul pâinii din media europeană, taxarea în România este destul de mare, fapt pentru care evaziunea fiscală a fost și este în continuare, sperăm să se reducă, fapt ce determină o concurență neloială în piață, în care unii își plătesc taxele în stat și alții nu, din această cauză cei care respectă legea înregistrează pierderi, de multe ori vând produse sub prețul de cost și sigur că îi paște falimentul”, ne-a explicat Aurel Popescu, care a completat că se dorește asigurarea climatului pentru o concurență loială între producători. “Producătorii români de pâine și produse de panificație nu beneficiază de subvenții sau alte ajutoare din partea statului și ca atare Rompan, atunci când face actul de reprezentare a intereselor membrilor solicită autorităților statului o concurență loială în piață, să fim lăsați să lucrăm într-un mediu de afaceri corect. Din păcate, în ultimii ani evaziunea fiscală atinsese cote alarmante și am considerat că reducerea TVA la pâine este măsura cea mai rapidă de reducere a evaziunii fiscale. Acum constatăm că nu este suficient și că este necesar ca autoritățile statului să procedeze la un control foarte riguros și echidistant asupra tuturor producătorilor de pâine din România, ca să putem să lucram într-un mediu de afaceri corespunzător”, este de părere președintele Rompan.

O altă problemă a celor care își desfășoară activitatea în industria morăritului și panificației este faptul că mulți comercianți nu respectă normele minime impuse de legislație, spun oficialii Rompan. “Din păcate, vânzarea pâinii în România în foarte multe cazuri se realizează în spații neadecvate vânzării produselor alimentare care nu corespund standardelor și care fac un comerț necivilizat. Din această cauză, am ajuns în situația în care s-a produs o ruptură între ceea ce dorește consumatorul și ceea ce poate oferi producătorul de pâine și produse de panificație, ruptură realizată de către comercianți care comandă un singur sortiment de pâine. Consecința acestor nereguli este reducerea gamei sortimentale și nerespectarea cerințelor consumatorilor. Noi am venit cu o propunere de elaborare a unui act normativ prin care vânzarea pâinii să se realizeze numai în raioane specializate sau magazine specializate”, explică Aurel Popescu, președintele Rompan.

Calitatea grâului

În ultimii ani, calitatea grâului cultivat de români a fost una ridicată. Acest lucru a contribuit la scăderea prețului pâinii și produselor făinoase, ultima reducere de acest fel fiind aplicată de la 1 septembrie anul 2013. “Este adevărat că influența calității grâului asupra calității produselor de panificație este direct proporțională, adică dacă avem un grâu bun în general și calitatea produselor de panificație este bună. În ultimii ani, datorită performanțelor înregistrate de către producătorii agricoli, calitatea grâului românesc a crescut de la an la an și am ajuns în acest moment ca piețele externe să aprecieze grâul romanesc ca un grâu foarte bun pentru panificație, iar în ultimii 2 ani România a exportat mai mult grâu de panificație decât grâu cu destinație furajeră. Este adevărat că în destul de multe situații calitatea produselor de panificație realizate în România are de suferit si datorită faptului că foarte mulți producători nu respectă rețetele de fabricație, nu respectă specificațiile tehnice ale produselor iar în foarte multe cazuri forța de muncă nu este calificată și rezultatul muncii este o pâine mai slabă calitativ. Acest lucru poate fi remediat numai dacă autoritățile statului își fac datoria pentru a controla respectarea celor semnalate mai sus”, ne-a explicat Aurel Popescu.

Producătorii exagerează cu aditivii alimentari?

Lăsând însă pe plan secund calitatea materiei prime, mulți producători au început să adauge produselor aditivi alimentari pentru un gust mai bun sau pentru a asigura un termen de valabilitate mai îndelungat. “Este adevărat că în ultimul timp în piață au apărut tot felul de amelioratori și alte substanțe care se utilizează în industria alimentară și bineînțeles și în cea de panificație. În mod normal aceste substanțe care se utilizează sunt acceptate de către Ministerul Sănătății. Sunt cazuri în piață în care unii producători exagerează prin utilizarea acestor substanțe sau utilizează și alte substanțe neagreate de Ministerul Sănătății. Legislația românească în această privință este foarte clară și reglementează utilizarea acestor substanțe. Ce trebuie făcut este ca autoritățile statului să-i controleze pe toți producătorii și acolo unde se întâmplă nereguli să procedeze în consecință”, ne-a explicat Aurel Popescu, președintele Rompan.

Fonduri europene, pentru pâinea românească

Unitățile de pâine și produse făinoase au beneficiat de sprijin prin intermediul fondurilor europene. Schemele de ajutor au fost însă valabile în perioda cuprinsă între anii 2007 și 2013. “În ceea ce privește fondurile europene pot să vă spun că așa cum era Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), activitatea de procesare secundară a cerealelor nu era cuprinsă, fapt pentru care ROMPAN a intervenit atât la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cât și la comisiile de specialitate de la Bruxelles, și în această perioadă, 2007-2013 am obținut două scheme de ajutor pentru unitățile de pâine și produse făinoase în valoare totală de 400 milioane euro, fapt pentru care toate unitățile din România au beneficiat de sute de proiecte de modernizare sau construcție de noi unități. În proiectul PNDR  pentru 2014-2020 nu este cuprinsă procesarea secundară a cerealelor și vă pot spune că la ultimul comitet de monitorizare am intervenit din nou ca procesarea secundară a cerealelor să fie cuprinsă în viitorul program național. Oricum, după părerea mea, în anul 2014 nu cred că se vor depune proiecte nu numai în domeniul acesta, ci în toate domeniile în care se accesează fonduri europene, dar sperăm ca începând cu 2015 este posibil acest lucru”, ne-a declarat Aurel Popescu.

Planuri pentru 2014

Privind cele mai importante schimbări legislative care ar susține și ajuta industria de profil de pe piața locală, Aurel Popescu spune, printre altele, că înăsprirea pedepselor pentru evazioniștii fiscali este crucială pentru un viitor sigur și susținut. “Principalele schimbări legislative care ar trebui să se facă anul viitor ar fi:

  •  modificarea Ordonanței 12/2006 așa cum am transmis la Parlament întrucât această ordonanță care a fost aprobată înainte de aderarea României la Uniunea Europeană să fie modificată cu prevederi din noul cadrul legislativ european;
  • aprobarea actului normativ propus de noi cu privire la comercializarea pâinii în raioane sau magazine specializate;
  • înăsprirea pedepselor pentru cei care sunt prinși că fac evaziune fiscală prin mărirea amenzilor și luarea de măsuri pentru închiderea unităților care fac asemenea nereguli în piață.

De asemenea, cred că ar trebui să modificăm legislația privind contractele economice și aici trebuie să spun că nerespectarea  unor prevederi contractuale care ajung în mediu, judecătoresc se soluționează în câțiva ani de zile, ceea ce aduce pagube foarte mari pentru unele părți din contract și credem că o soluție ar fi înființarea unor tribunale comerciale care să soluționeze toate neregulile în două, trei luni, atunci mediul de afaceri ar fi unul corect și sănătos”, ne-a declarat Aurel Popescu, președintele Rompan.