Stiri: Energie

Consiliul de Administratie Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare rezultate 2020: Pierderi de 87,78 milioane de dolari

15.05.2020

Rompetrol Rafinare rezultate 2020. În primele trei luni din acest an, Rompetrol Rafinare a înregistrat pierderi de 87,78 milioane de dolari. Nivelul este de peste şase ori mai mare faţă de perioada similară din 2019, când rezultatul negativ a fost de 14,04 milioane dolari.

Rompetrol Rafinare rezultate 2020. Instalaţiile au fost oprite

Aşadar, pe fondul opririi instalaţiilor în primul trimestru, Rompetrol Rafinare a consemnat în primele trei luni din 2020 o cifră de afaceri brută de 929 de milioane de dolari. De asemenea, rezultatul operaţional (EBITDA) a fost puternic afectat de volatilitatea ridicată a mediului de piaţă a petrolului şi gazelor.

Totodată, compania a înregistrat un rezultat net negativ, de 87,8 milioane de dolari în primul trimestru al anului, în scădere faţă de rezultatul net negativ din aceeaşi perioadă a anului trecut – 14 milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare rezultate 2020. Preţul petrolului

Primul trimestru din 2020 a stat sub semnul scăderilor drastice din piaţa de petrol şi gaze, determinate de măsurile restrictive impuse odată cu declanşarea pandemiei de COVID-19. Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat rezultate financiare afectate de diminuarea semnificativă a marjelor brute de rafinare, înjumătăţite faţă de nivelul din anul precedent.

De asemenea, rezultatul financiar consolidat a fost afectat şi de condiţiile meteorologice nefavorabile. Acestea au dus la blocaje în aprovizionarea cu materii prime. După aceea, în luna martie, rafinăria Petromidia şi-a întrerupt operarea pentru lucrările de revizie programată.

Deprecierea leului şi dolarului

De asemenea, deprecierea monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul a dus la o presiune suplimentară pe marjele de rafinare.

Compania a plătit la bugetul de stat peste 271 de milioane de dolari în primul trimestru din 2020.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt:

  • KMG International (54,63% – direct şi indirect)
  • Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (44,7%)

Citeşte şi Care sunt motivele pentru care putem să ne deplasăm în afara localităţii începând de astăzi? Declaraţie pe proprie răspundere