Rompetrol Rafinare rezultate financiare 2019

Rompetrol Rafinare, rezultate financiare în creștere

16.08.2019

Rompetrol Rafinare rezultate financiare 2019. Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a continuat și în prima jumătate a acestui an să își majoreze rezultatele operaționale. Creșterea a venit pe fondul investițiilor strategice efectuate în ultimii ani. Așadar, volumul total de materii prime procesate la nivelul rafinăriei Petromidia a depășit în perioada ianuarie – iunie pragul de 3,1 milioane de tone.

Indepedent de activitatea operațională, rezultatele financiare ale companiei au fost influențate și de evoluția factorilor externi. Printre aceștia se numără:

  • volatilitatea contextului global
  • fluctuațiile ridicate ale cotațiilor de piață la materiile prime și produsele finite
  • presiunea semnificativă asupra marjelor de rafinare
  • deprecierea monedelor locale în raport cu dolarul (moneda de referință pentru țiței și produsele petroliere)

Toate acestea au condus la rezultatele în scădere.

Rompetrol Rafinare rezultate financiare 2019. Cifra de afaceri

În acord cu evoluția cotațiilor la țiței și produse petroliere, cifra de afaceri brută consemnată de Rompetrol Rafinare a înregistrat o reducere de 4%, până la un nivel total de peste 2,5 miliarde USD în S1 2019, față de 2,6 miliarde USD în S1 2018.

Compania a avut în S1 un EBITDA de aproape 55 de milioane USD. Nivelul este în scădere cu 36% comparativ cu S1 din 2018. De asemenea, rezultatul net a fost unul negativ, de aproximativ 19 milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare rezultate financiare 2019. Ce spune conducerea companiei?

„Rămânem fideli strategiei noastre de dezvoltare integrată a companiei, pe toate segmentele: rafinare, petrochimie și distribuție. În acest an ne-am propus investiții de circa 60 milioane de dolari pentru alinierea și continuarea modernizării instalațiilor, dar și pentru digitalizarea rafinăriei Petromidia. Astfel, vom continua să ne optimizăm și să îmbunătățim operațiunile, iar rafinăriile Petromidia și Vega să devină modele de eficiență pentru toată industria din România”, declară Yedil Utekov, Director General al Rompetrol Rafinare.

Rompetrol Rafinare rezultate financiare 2019. Rafinăria Petromidia

Rafinăria Petromidia a menținut trendul de implementare a programelor de optimizare a proceselor de producție și eficientizarea costurilor de operare, programe începute în anul 2014 și continuate până în prezent. Mai mult, în ultima perioadă a fost integrată cu succes și componenta digitală, prin implementarea de proiecte care să susțină o continuă automatizare a proceselor tehnologice, în linie cu revoluția industrială la nivel global – Industry 4.0.

Pe fondul extinderii segmentului de distribuție a carburanților pe plan intern, dar și a cererii de produse petroliere, compania și-a majorat în prima jumătate a anului cu 10% livrările în România – principala sa piață de desfacere. În același timp, diviziile de rafinare și petrochimie au reușit să exporte aproape 1,4 milioane de tone de produse petroliere, în ușoară scădere față de volumul exportat în perioada similară a anului trecut.

Rompetrol Rafinare rezultate financiare 2019. Contribuții la bugetul de stat

Rompetrol Rafinare a continuat să fie și în semestrul I din 2019 un contribuabil important la bugetul de stat al României. Activitățile și produsele obținute au avut un aport de peste 728 milioane USD. În 2018, compania a virat 1,5 miliarde USD către bugetul de stat.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt:

  • KMG International (54,63% – direct și indirect)
  • Statul Român prin Ministerul Energiei (44,69%)

Citește și Topul celor mai mari companii din lume 2019. Tehnologia domină clasamentul

 

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Rompetrol Rafinare, rezultate financiare în creștere

  1. Pingback: Impozitarea bacsisului 2019 - Ministerul de Finante | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.