Rompetrol Rafinare, rezultate financiare foarte bune, în prima jumătate a anului

16.08.2018

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în primele şase luni ale anului, un profit brut de 2,78 milioane de dolari, pe fondul majorării cotaţiilor la ţiţei cu 36%. În acelaşi timp, compania a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creştere cu peste 50% a cifrei brute de afaceri faţă de indicatorul atins în perioada similară din 2017, până la un nivel de 2,6 miliarde dolari.

În contextul unei majorări cu 27% a materiilor prime procesate de unităţile sale de producţie (rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, divizia de petrochimie), compania a obţinut în S1 un rezultat operaţional (EBITDA) de aproximativ 86 de milioane dolari, cu 49% peste cel din primul semestru al anului trecut.

Totodatăm reşterea volumului de materii prime prelucrate şi a produselor petroliere vândute, dar şi continuarea programelor de optimizare a costurilor de procesare şi a cheltuielilor operaţionale au susţinut atingerea în perioada ianuarie-iunie a unui profit net de 2,78 milioane dolari, faţă de o valoare negativă de 7 milioane dolari în S1 2017.

Rezultatele au fost influenţate de volatilitatea produselor petroliere, în condiţiile în care materia primă – ţiţeiul s-a apreciat cu circa 36%, ajungând în S1 la 70 dolari/baril. La nivel european, marjele europene de rafinare s-au diminuat în primul semestru al anului cu peste 12% faţă de indicatorul aferent perioadei similare din 2017, în contextul unei creşteri accentuate a ţiţeiului, cu mult peste evoluţia produselor petroliere.

Diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare au reuşit să îşi majoreze cu 34% cantităţile de produse petroliere livrate la export în prima jumătate a anului, valoarea acestora ridicându-se la peste 926 milioane dolari (cu aproximativ 80% peste indicatorul din S1 2017).

În plus, compania a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 435 de milioane dolari în trimestrul II 2018 şi peste 769 de milioane dolari în primul semestru al anului 2018.

 

 

 

Citiți și despre: