Rompetrol Rafinare a implementat cu succes un sistem modern de recuperare a gazului petrolier lichefiat, la nivelul rafinăriei Petromidia. Cu un efort investițional de 4,6 milioane de dolari, proiectul asigură o îmbunătățire a fluxului de producție și o reducere substanțială a emisiilor de dioxid de sulf.
Rompetrol Rafinare. Ce spun reprezentanții companiei?
„Este un proiect unic la nivelul României și se înscrie în strategia Grupului de continuă modernizare a proceselor operaționale la nivelul unităților de producție – rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. Implementarea de soluții moderne susține direct și indirect direcțiile strategice pentru creșterea gradului de protejare a mediului înconjurător și continua reducere a impactului asupra comunităților locale”, declară Felix Crudu Tesloveanu, Director General al Rompetrol Rafinare.
Rompetrol Rafinare. Instalația de recuperare GPL
Instalația de recuperare gaz petrolier lichefiat (GPL) este proiectată pentru îndepărtarea compușilor organici cu sulf și a hidrocarburilor din gazele de cocsare. Acest lucru se întâmplă înainte ca acestea să fie trimise la instalațiile de desulfurare și, ulterior, în sistemul de gaze combustibile al rafinăriei.
Având o capacitate de procesare a unui debit de maxim 16.000 Nm3/h, noua instalatie asigură:
- o îmbunătățire a fluxului de producție prin recuperarea și arderea gazelor
- o reducerea semnificativă a sulfului din gazele evacuate la coșurile rafinăriei – cu mult sub limita impusă de normele europene de mediu.
Proiectată de IPIP Ploiești și construită la Săvinești – județul Neamț, coloana are:
- o înălțime de 32,8 metri
- o greutate de peste 30 de tone.
De montarea și integrarea în parametri s-au ocupat specialiștii Rominserv, furnizorul de soluții tehnologice al grupului KMG International.
Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. Compania plătește anual peste 1.5 miliarde de dolari.
Compania operează rafinăriile:
- Petromidia (cea mai mare și una dintre cele mai importante unități de la Marea Neagră)
- Vega (cea mai longevivă rafinărie din România, singura din țară capabilă să producă bitum și hexan)
- singura Divizie de Petrochimie (unicul producător intern de polipropilenă și polietilenă).
Citește și Școala de bani. 51% dintre români se ceartă din cauza banilor