Producatori

ROMVAC reinvestește anual peste 50% din profit

01.07.2015

Compania va inaugura un laborator nou de cercetare, dotat cu utilaje și aparatură de ultimă generație. Medicamente, vaccinuri, vitamine și minerale, reagenți de diagnostic sau produse pentru dezinsecție, dezinfecție ori deratizare sunt doar câteva dintre produsele care formează portofoliul ROMVAC, una dintre cele mai mari companii din România care activează în industria farmaceutică a produselor de uz veterinar.

Cel mai dezvoltat sector al societății este cel de producție pentru medicamente, acesta ridicându-se la peste 70% din cifra de afaceri a companiei, iar în cadrul segmentului produsele antiparazitare ocupă un rol important. Producția de medicamente în cadrul ROMVAC a început în anii 1990, venind ca o balansare a situației economice, după ce până la acea vreme compania se baza exclusiv pe producția de biopreparate. “După intrarea în Uniunea Europeană, am fost nevoiți să renunțăm la producția unor vaccinuri ca Vaccinul antirabic viu și Vaccinul contra pestei porcine. Nivelul producției altor vaccinuri și reagenți s-a redus, prin reducerea numărului de animale, în noul context economic. Am fost practic obligați să punem ceva în loc, în condițiile în care am decis să nu reducem numărul de salariați. Am optat pentru producția de medicamente de uz veterinar, opțiune care s-a dovedit a fi foarte bună”, ne-a declarat Constantin Chiurciu, directorul general ROMVAC COMPANY SA.

În tot acest timp, compania acordă o atenție deosebită atât comerțului cu produse proprii, cât și cu alte produse obținute de la furnizori terți. Procentual, 10% din producția proprie este destinată exportului, produsele ajungând, astfel, în peste 15 țări din Europa, dar și în Asia și Africa.

Oficialii ROMVAC, companie cu peste 40 de ani de experiență în domeniu, consideră oamenii ca fiind cele mai importante valori ale acestei organizații, datorită felului în care aceștia au înțeles să se comporte, să asimileze tehnicile și metodologiile din unitate, datorită modului în care se pregătesc profesional, a seriozității lor în muncă și în ceea ce privește relațiile de muncă. Mai mult de 100 de salariați ROMVAC au peste 30 de ani vechime în cadrul societății, asigurând chiar o continuitate a generațiilor, prin faptul că în firmă lucrează multe familii formate din părinți, copii și chiar nepoți.

Vânzări 

Portofoliul companiei este format, în prezent, din aproximativ 300 de produse biologice și medicamente din producția proprie, precum: tonice generale și rehidratante, suplimente nutritive, vitamine și promotori de creștere, produse antimicrobiene și antimicotice, produse antiparazitare, pentru dezinsecție, dezinfecție și deratizare, produse antiinfecțioase locale și cicatrizante, cu acțiune asupra sistemului nervos, desensibilizante și antitoxice și produse naturiste pentru afecțiuni digestive și respiratorii.

Mai mult decât atât, societatea comercializează alte peste 1.000 de produse de la terți, printre care se numără sortimentele de mâncare pentru animalele de companie, suplimentele minerale sub formă de blocuri de lins pentru rumegătoare, mijloacele de identificare a animalelor, înlocuitorii de lapte pentru viței, purcei sau miei ori raticidele. “În legătură cu produsele care înregistrează cea mai mare cerere, de departe pe primul loc se află produsul Parakill, un produs antiparazitar pentru câini și pisici pe bază de fipronil. Numai în cursul anului trecut valoarea comerțului cu acest produs a depășit cifra de 8 milioane lei. Și alte produse se vând foarte bine, cum este cazul medicamentelor Rombendazol: 2,6 milioane, Enteroguard: 2,5 milioane, Oxivit S: 1,5 milioane sau al biopreparatelor: Carboromvac: 1,1 milioane și Romtuber: 611.000 lei”, explică directorul general ROMVAC.

Primele patru luni ale anului în curs au adus vânzări asemănătoare. De exemplu, Parakill-ul a înregistrat vânzări în valoare de 2,2 milioane lei, Enteroguard-ul de 735 mii de lei și Carboromvac-ul de 765 mii de lei. Motivele pentru care produsele sunt un real succes pe piață sunt calitatea acestora, dar și proximitatea față de potențialii clienți, care nu trebuie să facă eforturi speciale pentru a găsi produsele ROMVAC întrucât compania are o rețea complexă de farmacii, depozite și dealeri autorizați. La toate acestea se adaugă, desigur, și modul de prezentare, raportul calitate – preț și apropierea față de clienți.

Farmacii 

Dezvoltarea unui lanț de farmacii a venit ca o îmbunătățire a condițiilor de desfacere a producției, prin completarea lanțului de 36 de depozite proprii din toată țara.

În prezent, compania are 11 farmacii moderne, iar pentru fiecare dintre acestea investiția s-a ridicat la peste 25.000 de euro. “Rezultatele obținute până în prezent sunt bune, dar este nevoie de timp până ce acestea vor aduce și profituri semnificative. În prima etapă, înființarea de noi spații de expunere reprezintă o investiție în sine, un mijloc de promovare a companiei, de creare a noi locuri de muncă și o mai strânsă relație cu clienții. Cu siguranță, vor veni și profituri financiare sub o formă sau alta, dacă lucrurile sunt bine organizate, profitul va fi reciproc, atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri”, ne-a declarat Constantin Chiurciu, directorul general ROMVAC.

 

ROMVAC are 11 farmacii moderne, investiția pentru fiecare dintre acestea ridicându-se la peste 25.000 de euro

 

Cercetare științifică 

Dat fiind faptul că ROMVAC are o concurență acerbă, oficialii companiei spun că investițiile sunt cheia menținerii societății pe primele locuri în preferințele consumatorilor și, tocmai de aceea, peste 50% din profitul anual al companiei este reinvestit în modernizarea laboratoarelor, înlocuirea utilajelor și aparatelor și înființarea de noi spații destinate cercetării, producției și protecției mediului.

Doar pe parcursul anului trecut, investițiile ROMVAC s-au ridicat la peste 3 milioane de lei. “În momentul de față, se află în stadiul de finalizare, un laborator nou de cercetare cu o suprafață de peste 450 m2, ce urmează să fie dotat cu utilaje și aparatură de ultimă generație, laborator destinat în special cercetărilor fundamentale. Vreau să amintesc că investiția cea mai importantă este investiția în oameni. Anul trecut am angajat peste 35 de specialiști cu studii superioare și medii, proaspăt absolvenți de la cele mai diverse facultăți: medicină veterinară, biologie, chimie, economie sau drept”, explică Constantin Chiurciu. Directorul ROMAC a adăugat faptul că toți angajații participă periodic la diferite simpozioane, mese rotunde, congrese, inclusiv în străinătate, pentru asigurarea unei instruiri continue și motivante.

ROMVAC are un sector care se ocupă exclusiv cu cercetarea științifică, activitate care se desfășoară sub patronajul Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești București. Aici se realizează atât aspecte de cercetare fundamentală, precum cele din domeniul imunologiei moderne, bazată pe aplicații cu imunoglobulină Y (IgY), cât și cercetări aplicative, care au ca scop obținerea de noi vaccinuri, medicamente, probiotice și antiseptice pentru animale. “Ne putem opri în acest caz, asupra cercetărilor privind realizarea unui vaccin contra bolii Bluetongue, apărute în cursul anului trecut și la rumegătoarele din țara noastră, boală produsă de un reovirus deosebit de patogen pentru aceste specii”, ne-a explicat directorul general ROMVAC.

Mai mult decât atât, în cadrul companiei există programe speciale de cercetare științifică aplicată, finanțate fie din fondurile companiei, fie de către bugetul de stat sau cu ajutorul fondurilor europene. “Programul propriu se referă la o serie de noi medicamente, cum ar fi: Enteroguard T, amestec de antibiotice cu administrare orală, Fluorfenirom, produs antimicrobian cu spectru larg, Protozoorom, produs pentru combaterea protozoarelor, Tilmicorom, produs antimicrobian, Enteroimunogama, aditiv furajer pe bază de imunoglobulină Y și Babesirom, produs pentru combaterea hematoprotozoarelor. În total, programul de cercetare are 23 de teme referitoare la medicamente noi”, declară Constantin Chiurciu.

Privind biopreparatele, sunt 20 de teme care au drept scop obținerea de noi produse, printre care și Romvacblue – 4, un vaccin inactivat, contra bolii limbii albastre (Bluetongue) la rumegătoare, Imunomastisept, produs cu derivate bioactive din zer, Holevac, vaccin inactivat antiholeric sau Salmovacol, un vaccin contra salmonelozelor aviare.

40 de ani de activitate

Anul trecut a marcat pentru companie împlinirea a 40 de ani de activitate, iar cu această ocazie au fost organizate mai multe evenimente de profil, precum o sesiune științifică, o întâlnire a salariaților într-un cadru festiv cu participarea unor oameni de cultură cunoscuți.

În același timp, compania participă activ la târgurile, expozițiile și simpozioanele de profil. “Am putea aminti în acest context, câteva evenimente mai importante la care am participat în ultimul timp: <Congresul al XXX-lea> al Asociației Europene a Anatomiștilor Veterinari – EAVA 2014, Cluj – Napoca, <Congresul Internațional de Biotehnologii> din Lecce, Italia, <Sesiunea Științifică Romvac, Tradiție și inovație în sănătatea animală> din Voluntari, <Seminarul Noutăți Romvac, Ediția a III – a, 2014> din București și <Conferința Zootehnia românească>”, amintește conducerea ROMVAC. 

Planuri de viitor

ROMVAC a încheiat anul 2014 cu cele mai bune rezultate financiare din istoria companiei și a predecesorilor acesteia, cu o cifră a veniturilor de 56.390.154 lei, o creștere de peste 12% față de 2013 și o creștere a profitului cu 24, 87%.

Pentru anul curent, oficialii companiei își propun o creștere a cifrei de afaceri de peste 60 de milioane de lei. „Planurile pe termen mediu și lung au ca obiectiv principal menținerea companiei în poziția dobândită pe piață, creșterea competitivității, dezvoltarea producției calitativ și cantitativ prin eforturi și investiții proprii, dar și menținerea coeziunii și a nivelului de satisfacție profesională a colectivului și, de ce nu, câștiguri salariale și dividente din ce în ce mai bune, salariații companiei fiind majoritatea, acționarii companiei; și nu în ultimul rând, creșterea satisfacției clienților noștri”, ne-a declarat Constantin Chiurciu, directorul general ROMVAC.