Constructii

Roto România, lider de piață în tehnologia pentru ferestre și uși

01.07.2018

Compania produce sisteme de feronerie inovatoare și sigure ce cresc calitatea ferestrelor și ușilor. Compania Roto Frank a fost înființată acum mai bine de 80 de ani în Stuttgart, Germania, de către Wilhelm Frank, activitatea operațională desfășurându-se în prezent prin 18 unități de producție, distribuite la nivel internațional, și o rețea de distribuție la nivel mondial prin mai mult de 40 de filiale, respectiv parteneri. În țara noastră, în iulie 2001 s-a înființat la București reprezentanța Roto, cu un număr de patru angajați, compania stabilindu-și ulterior punctul de lucru la Oradea, odată cu inaugurarea la București, trei ani mai târziu, a noului spațiu de depozitare, adaptat nivelului tot mai crescut al livrărilor.

În România, produsele companiei sunt prezente de aproape două decenii, prima feronerie fabricată de Roto fiind instalată în anii ’90

„Filiala autohtonă a continuat evoluția pozitivă, fapt care a dus, în mod firesc, la necesitatea modernizării considerabile a capacității logistice. Astfel, în 2007 a fost contractat un centru ultramodern de depozitare, având o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați (depozit și birouri) cu o capacitate de stocare mult mai mare decât precedentul”,  ne-a declarat domnul Marian Pop, Country Manager, Roto România.

Produsele Roto și tehnologiile utilizate în procesul de producție

Produsele Roto sunt împărțite în patru categorii: Tilt & Turn – sisteme de feronerie oscilo-batantă pentru ferestre și uși, Sliding – sisteme de feronerie pentru ferestre și uși culisante mari, Door – sortiment variat pentru tehnologia ușilor – și Equipment – accesorii pentru ferestre și uși. Ponderea cea mai ridicată o deține sistemul de feronerie Roto NT din categoria Tilt & Turn, urmată de produsele din categoria Door (broaște, balamale, praguri) și sistemele culisante.

Roto NT este cea mai vândută feronerie oscilo-batantă din lume pentru ferestre și uși de balcon, cu profile din lemn, PVC și aluminiu cu canal de feronerie de 16 mm. Îndeplinește cele mai înalte cerințe de siguranță, confort în utilizare, durabilitate și design.

Toate componentele din sistemul modular Roto NT se îmbină perfect și se pot combina în diverse moduri pentru a îndeplini cu flexibilitate cele mai diverse cerințe ale clienților.

„Indiferent dacă montajul feroneriei se efectuează manual, cu ajutorul mașinilor sau complet automatizat, produsele noastre pot fi utilizate în producție ușor, repede și sigur. Cu un spectru redus de elemente, pot fi fabricate toate categoriile de ferestre, fără a schimba utilajele. Sistemele noastre de feronerie pot fi folosite în producție cu utilajele a diferiți producători iar toate componentele Roto NT sunt tratate standard cu tehnologia de laminare, RotoSil Nano. Materia primă este galvanizată, neutralizată prin intermediul nano-particulelor și apoi lăcuită”, a explicat domnul Marian Pop.

Un alt produs important este și Roto Patio Alversa, feroneria universală pentru minimum de efort la sistemele culisante în plan paralel și batant-culisante, cu profile din lemn, PVC și aluminiu de până la 200 kg. Datorită sistemului modular, Patio Alversa poate fi configurat ca sistem culisant în plan paralel sau batant-culisant cu diferite funcții de ventilație. Combinația dintre sistemul universal de închidere mediană, mânerul universal și sistemul modular culisant reduce la minimum costurile de producție, depozitare și logistică. Înlocuirea simplă a componentelor individuale permite în cadrul liniei de producție o schimbare rapidă între sistemul culisant în plan paralel și cel batant-culisant, inclusiv cu diferitele funcții de ventilație.

Roto Safe C este un alt produs competitiv, acesta fiind sistemul mecanic de închidere multipunct pentru uși de intrare, la care încuietoarea principală și închiderile suplimentare sunt acționate din cilindru cu o cheie. Cu combinația unică de cârlige și bolțuri, închide etanș și rezistent orice ușă de intrare de la dornmas 25 mm. Datorită dimensiunii uniforme de frezat, nu este necesară modificarea datelor de producție atunci când se alege tipul de închidere (bolțuri, cârlige, închidere combinată). Noua generație de sisteme de închidere pentru uși C600 este potrivită pentru uși de intrare principale și secundare din lemn, PVC sau aluminiu cu o înălțime a falțului cercevelei de până la 3.000 mm. Principalele avantaje oferite de sistemul Roto Safe C600 sunt reducerea zgomotului de închidere al ușii prin atenuator de zgomot, pentru un confort maxim, schimbarea poziționării limbii reversibile atunci când broasca este deja instalată, pentru un montaj facil, durata de funcționare lungă certificată pentru mai mult de 100.000 de cicluri și suprafețe tratate pentru anticoroziune care asigură un aspect deosebit și o funcționare fără probleme.

Prima clădire de învățământ public din România și sud-estul Europei, proiectată și realizată conform normelor unei clădiri pasive, cu consum de energie aproape egal cu zero, folosește pentru ferestre soluțiile Roto România

Aria de distribuție și certificările obținute de companie

Roto România deține un singur depozit în București și livrează produse în țara noastră, Bulgaria și Republica Moldova.

Compania se supune în mod constant cerințelor unui sistem de testare independent pentru managementul calității conform DIN EN ISO 9001:2008. Certificatul DQS pe care Roto îl deține este valabil pentru locațiile Roto Leinfelden, Kalsdorf, Velbert, Lövö, Dietikon și Noginsk și oferă garanția că este asigurată calitatea produselor și a serviciilor. Și în domeniul protecției mediului certificarea conform DIN EN ISO 14001:2005 confirmă faptul că Roto Frank AG din Leinfelden-Echterdingen utilizează un sistem de management al mediului funcțional. Declarațiile de mediu conform ISO 14025 conțin indicatori bazați pe ecobilanț care descriu contribuția produselor la efectul de casă verde și la utilizarea resurselor, precum și la acidificarea, fertilizarea, formarea de smog și, dacă este relevant, la utilizarea suprafeței și la acțiunile toxice specifice asupra omului și ecosistemului.

Avantajele competitive ale Roto România

Roto oferă servicii orientate către client, precum și soluții ce îndeplinesc toate cerințele în ceea ce privește siguranța și confortul la nivel mondial. Prezența internațională a Roto, împreună cu centrele de competență locale, fac posibile soluții adaptate specificului național.

„Pe scurt, oferim clienților noștri tot ce le este necesar pentru a fi și mai competitivi în afaceri. Promovăm orice acțiuni care duc la creșterea performanței acestora și, implicit, a noastră. Sprijinim clienții noștri în creșterea eficienței producției lor, motorul tuturor proceselor noastre interne fiind reprezentat de cerințele care vin din partea lor”, a continuat domnul Marian Pop.

În prezent, în cadrul Roto România lucrează 21 de angajați. Fiecare dintre aceștia este specializat pe postul pe care-l deține în companie. Totodată, aceștia beneficiază și de cursuri de instruire profesională în funcție de poziția pe care o ocupă în structura firmei.

Investițiile efectuate și rezultatele financiare

Grupul Roto Frank a efectuat câteva investiții importante, printre care ar trebui amintite achiziția grupului Deventer din Berlin, Germania, în anul 2015, unul din specialiștii de top în garnituri de etanșare fabricate din polimeri termoplastici (TPE) pentru ferestre, uși, porți, rame și sticlă. În anul 2016 a urmat preluarea diviziei industriale a producătorului danez Peder Nielsen (PN) din Brønderslev, Danemarca. Această companie este un renumit furnizor de sisteme de feronerie pentru ferestre și uși cu deschidere către exterior, care sunt întâlnite cu precădere în Scandinavia și Marea Britanie.

În ceea ce privește rezultatele economice, compania Roto România a avut în 2017 o cifră de afaceri de 16.950.000 euro pentru România și Bulgaria, iar pentru anul 2018, reprezentanții companiei au declarat că se dorește îmbunătățirea acesteia cu 10% față de performanța anului precedent.