Logistica

Routier European Transport, focus pe zonele cu potențial

01.06.2017

Compania a implementat, începând cu acest an, un serviciu de transport intermodal între România și Germania. Routier European Transport a fost fondată în anul 2006, fiind puse astfel bazele unei afaceri de familie al cărei domeniu de activitate era transportul rutier de mărfuri. De-a lungul celor peste 10 ani de activitate, compania a evoluat, reușind astăzi să ofere o gamă largă de servicii de transport și logistică. Drept urmare, Routier European Transport s-a dezvoltat și în ceea ce privește numărul de angajați, flota auto, filialele externe și, implicit, cifra de afaceri.

„În momentul de față, ROUTIER are o echipă formată din 200 de angajați, 155 de camioane și realizează o cifră de afaceri consolidată de 15 milioane de euro. Sediul este la Cluj-Napoca, Gilău, cele 2 filiale externe sunt în Rubiera, Italia și în Duisburg, Germania”, declară Adrian Petrișor, business development manager în cadrul Routier European Transport.

O gamă largă de servicii în domeniul transporturilor

Plecând de la serviciul de transport rutier în regim de camion complet, Routier European Transport a dezvoltat o paletă largă de servicii, ținând cont atât de necesitățile clienților, cât și de dinamica pieței de transport și logistică.

Astfel, portofoliul companiei este completat de transportul în regim grupaj și loturi parțiale, transporturi de mărfuri ADR și agabaritice, acestora adăugându-se serviciile de depozitare și logistică, desfășurate în cele trei depozite ale societății.

Compania transportă atât mărfuri generale, paletizate, cât și mărfuri ADR, mărfuri agabaritice, cu lungimi mai mari, dar și produse în regim de temperatură controlată

„Începând de anul acesta, am implementat un serviciu de transport intermodal între România și Germania și urmărim dezvoltarea acestuia în ceea ce privește volumul de marfă transportat, dar și acoperirea altor țări”, completează Adrian Petrișor.

Portofoliul de colaboratori al Routier European Transport este unul echilibrat, cuprinzând parteneri din diverse domenii de activitate, de la industria mobilei, produselor „home appliance”, automotive, până la domeniul industrial sau case de expediții.

„Atât companiile multinaționale, lideri în industriile în care activează, dar și afacerile medii, business-urile de familie se regăsesc printre partenerii ROUTIER”, mai spune business development managerul companiei.

Focusul Routier European Transport

Focusul companiei este acoperirea zonelor din Europa cu un potențial economic ridicat, cum ar fi nordul Italiei, Germania – de la bazinul Ruhr, centru, sud și Berlin – Benelux și Franța.

Prin intermediul celor trei depozite, aflate în România, Italia și Germania, Routier European Transport poate asigura servicii de depozitare și logistice personalizate, în funcție de nevoile fiecărui client, în zonele vizate. Aceste trei platforme, care însumează 6.000 mp, oferă o bază solidă pentru a acoperi principalele piețe: Germania, Benelux, Italia și Franța.

Totodată, compania tranzitează țările din centrul și estul Europei, efectuând livrări către și din Spania, Marea Britanie și țările din Scandinavia.

Routier European Transport, prin intermediul celor trei depozite, a flotei auto și a personalului calificat, poate acoperi principalele piețe din Europa: Germania, Benelux, Italia și Franța

Formată din 155 de unități, flota Routier este una modernă, cu o vechime medie de 2,5 ani, toate camioanele deținute fiind Volvo Euro6. În plus, echipamentele speciale, cum sunt trailere extensibile, permit companiei abordarea cu succes a unei nișe de piață – transportul mărfurilor agabaritice, cu lungimi mari.

De asemenea, Routier European Transport beneficiază de aportul unui personal calificat, echipa formată din 200 de angajați participând periodic la training-uri de instruire și perfecționare. Compania oferă șoferilor atât instruire la angajare, cât și în funcție de necesitățile și de evoluția acestora. În plus, echipajul unui camion este format din doi șoferi, cel cu experiență devenind mentorul celui mai tânăr.

În ceea ce privește angajații de la birou, Routier European Transport a conceput un plan de training în funcție de nevoile generale, precum și de cele individuale. Aceștia au început anul cu „Time Management”, ulterior urmând cursurile de limbi străine (italiană și germană).

„Colaborăm cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Le oferim studenților interesați să lucreze în domeniul transportului rutier și al logisticii posibilitatea de a urma un Internship plătit și, ulterior, posibilitatea de a se angaja. Avem câțiva colegi care lucrează în departamentele operațional și tehnic recrutați astfel”, adaugă reprezentantul companiei.

Atuuri într-un domeniu plin de provocări

Pentru transportatori, anul 2016 a fost, ca și în anii anteriori, unul plin de provocări. Pe lângă presiunea prețurilor, care obligă eficientizarea serviciilor și costurilor, există și o serie de restricții ridicate de țările din vest cărora trebuie să le facă față.

De aceea, companiile de transport trebuie să fie mai atente la oportunitățile din piață, la cererile speciale și la nișe. În plus, acestea se confruntă și cu o fluctuație a șoferilor, care nu este întotdeauna ușor de gestionat.

„În primul rând, încercăm să facem ceea ce promitem. Exigențele clienților sunt tot mai mari și trebuie să le satisfacem pentru a livra un serviciu de calitate”, susține Adrian Petrișor, business development manager al Routier European Transport.

Cu toate acestea, Routier European Transport se bucură de succes pe piață, principalul atu fiind respectarea promisiunilor și a exigențelor clienților, care sunt tot mai mari. Totodată, compania livrează rapid, în siguranță și eficient, datorită echipajelor formate din doi șoferi. Însă, dacă este necesar, pentru livrările foarte urgente, există posibilitatea de a schimba capul tractor și șoferii pe parcursul unui traseu.

„Atributele care ne caracterizează sunt promptitudinea, timpi de tranzit reduși, viteza de a lua decizii și de a implementa soluții. Fiind vorba de o afacere de familie, dacă o oportunitate apare, decizia se ia foarte rapid. Vă pot da câteva exemple în această direcție: deschiderea unei noi filiale externe, achiziționarea de noi camioane dacă discutăm de un client/proiect nou, achiziția unui anumit tip de semiremorcă pentru transport intermodal sau ținând cont de cerințele speciale din industria automotive”, susține Adrian Petrișor, business development manager în cadrul Routier European Transport.

Creștere cu 20% a cifrei de afaceri în 2016

Cea mai importantă investiție efectuată de Routier European Transport în ultima perioadă a fost mutarea într-un nou sediu, situat în imediata vecinătate a autostrăzii A3. Însă compania investește permanent în oameni, echipamente și în sistemul IT.

„Investim tot mai mult timp, energie și resurse în transportul intermodal. Pentru acest tip de transport sunt necesare semiremorci speciale și o expertiză specifică”, menționează Adrian Petrișor.

Rezultatele financiare înregistrate în anul 2016 au fost la nivelul așteptărilor, cifra de afaceri având o creștere de 20%. Pentru 2017, rezultatele financiare sunt influențate de anumite proiecte la care compania deja lucrează. Dinamica cifrei de afaceri și a profitabilității vor fi influențate de oportunitățile care se vor concretiza, dar și de evoluția pieței în ansamblu.