Editie Octombrie

RWEA – Viitor incert pentru energia verde în România

30.09.2013

Potențialul României pe piața energiei eoliene este imens, dar viitor incert, spun oficialii RWEA. Asociația Română pentru Energie Eoliana (RWEA) a fost înființată în anul 2008. Acitivatea ei a început însă un an mai târziu, atunci când taxele membrilor au fost îndeajuns de ridicate pentru a putea susține angajații asociației. Ritmul dezvoltării asociației a fost cu adevărat spectaculos. Cu doar cinci membri fondatori, acum numără aproximativ 100 de membri care acoperă și susțin întreaga industrie de profil: de la operatori de parcuri, la furnizori de turbine, bănci, case de avocatură, constructori, transportatori sau firme de consultanță. În prezent, boardul de conducere este format din CEZ, EDPR, ENEL Green Power, GDF Suez,

General Electric, IMA Partners și Verbund. “Principalele două obiective sunt îmbunătățirea și predictibilitate cadrului legislativ (atât la nivel de legi, cât și al reglementărilor secundare) și îmbunătățirea comunicării dintre membrii săi”, ne-a explicat Ionel David, director executiv RWEA.

Energie “verde”

România este considerată una dintre cele mai tentante destinații pentru invesțiile în energia regenerabilă, mai ales în domeniul energiei eoliene.

Potrivit raportului „Energia eoliană şi alte surse regenerabile de energie în România” – 2013, realizat de TPA Horwath România şi Schoenherr şi Asociaţii SCA, capacitatea instalată de energie eoliană în ţara noastră a crescut cu 94 procente anul trecut față de 2011. Această creștere situează România pe locul cinci în Europa în ceea ce priveşte capacitatea instalată anul trecut.

Acet timp de energie, precum și alte surse de energii regenerabile trebuie să devină în viitor un element important al sistemului energetic, dar acest lucru poate deveni realitate doar prin sprijinul sectorului și realizarea unui sistem de reglementare transparent. “Potențialul României este imens. Numai la nivelul oricărei comune din Dobrogea de minim 200 MW. Numai Dobrogea poate dezvolta cel puțin 10.000 de MW în eolian. În prezent, sunt în funcțiune 2127 MW. Cei mai importanți jucători sunt CEZ – 600 de MW, Enel green Power – 500 MW și EDPR 350 MW”, ne-a declarat director executiv RWEA.

Dobrogea este zona cea mai vizată de către investitorii interesați în energia eoliană. Există însă și zone precum Moldova sau Caraș Severin care au o intensitate foarte bună a vântului. Cu toate acestea, în prezent doar 15 procente din totalul energiei eoliene sunt obținute în afara Dobrogei, spun oficialii RWEA, iar în cea ce privește posibilitatea proiectelor eoliene offshore pentru litoralul românesc sau pentru zona montană a țării, Ionel David spune că “Există suficient potențial la șes. Offshore este mult mai scump decât onshore. În plus la munte sunt probleme de mediu și de conectare la rețea. Parcul de la Fântânele are 600 de MW, este cel mai mare parc onshore din Europa. În fapt el se află la confluența a trei comune (Fântânele, Cogealac și Grădina). La sfârșitul anului 2012 statisticile arătau că în Austria erau 1378 de MW în eolian, în Grecia 1749, iar în România 1905. În doar trei ani (2010 când a început practic dezvoltarea masivă a eolianului și până în 2012) România a întrecut țări care au intrat în această aventură tehnologică cu mult înaintea noastră. Datorită OUG 57 ritmul dezvoltării este considerabil încetinit în România”, ne-a explicat Ionel David, director executiv RWEA.

Investiții blocate

Ordonanța de Urgență 57, la care făcea referire directorul executiv RWEA, este cea care limitează ajutoarele și subvențiile oferite de stat pentru companiile care investesc în energia “verde” pe teritoriul României. Dacă până la punerea în aplicare a actului legislativ, țara noastră era printre singurele unde schema de ajutor atrăgea investitorii în acest sector, acum situația s-a schimbat radical. “O și mai mare problemă a apărut ca urmare a Ordonanței de Urgență nr 57/ 2103 cu aplicabilitate de la 1 iulie 2013. Zvonurile despre acest act legislativ au apărut încă din ianuarie 2013, înghețând practic piața încă de atunci. În prezent, singurele proiecte în domeniul eolian în dezvoltare sunt practic acelea unde turbinele au fost contractate încă înainte de 2013 și deja ar fi fost aproape la fel de costisitor să se mai renunțe la contracte. În principiu, legea are două obiective clare: să limiteze cât mai mult actualii producători prin reducerea veniturilor promise de legea 220/2008 și aprobată și prin Decizia Uniunii Europene pe de o parte, iar pe de altă parte să oprească investiții viitoare în domeniu. Principalele elemente negative ale OUG sunt amânarea primirii certificatelor verzi, neacordarea de certificate pentru energia electrică livrată peste ceea ce s-a notificat, costuri suplimentare pentru echilibrarea energiei. Pentru cei care vor intra pe piață s-a scăzut numărul de certificate verzi / MWh, se introduc incertitudini legate de aprobarea intrării în funcțiune a noilor investiții. Altfel spus, în prezent sunt cazuri în care invesții, pentru care sunt cheltuite zeci de milioane de euro, sunt plasate sub incertitudinea faptului dacă li se va aproba punerea în funcțiune”, ne-a declarat Ionel David, director executiv RWEA. Viitorul energiei eoliene în România este în prezent “incert”, din cauza legislației, spun oficialii RWEA.

Pentru fiecare MWh de energie eoliană se investesc, în medie, 1,57 milioane de euro, din care costul mediu al turbinei este de 1 milion de euro, iar restul sunt sume plătite în România pe studii, achiziția sau închirierea de terenuri, transport, construcția de drumuri și rețele electrice, pentru staţii electrice, salarii angajați, taxe sau impozite, spun oficialii RWEA. Toate aceste investiții duceau la scăderea facturilor la energie pentru consumatori. “Până să se reducă ponderea certificatelor verzi în factura consumatorului casnic, certificatele verzi reprezentau 11% din cost, acum este în jur de 5,5%. Pe de altă parte, energia eoliană a avut un rol important în scăderea prețurilor la energie pe piața energiei electrice în România la consumatorul industrial. Altfel spus, scăderea prețurilor la industrie în 2013 față de 2012 este atât de mare încât acoperă certificatele verzi plătite adițional. La consumatorul casnic, prețul este reglementat în coșul de consum intrând marii producători pe cărbune (Oltenia și Hunedoara) ale căror prețuri sunt foarte mari. Preluarea obligatorie a energie de la Oltenia și Hunedoara nu este făcută pe considerente comerciale, ci sociale. Existența acestori coloși este posibilă din motive de susținere socială a mineritului îndeosebi”, ne-a explicat Ionel David.

O altă schimbare în domeniul energiei a fost noua lege a energiei electrice și gazelor naturale. “Legea 123 / 2012 a energiei electrice și gazelor naturale a avut un impact important prin interzicerea contractelor bilaterale pentru energie electrică și introducerea obligativității tranzacționării întregii energii pe bursă. Acest lucru a generat o mare problemă în ceea ce privește finanțarea de către bănci a proiectelor de regenerabile întrucât nu mai există siguranța viabilității business planului companiilor împrumutate. Mai precis, în ochii băncilor lipsa acestor contracte bilaterale se traducea prin incertitudinea unei preluări continue a energiei produse de către furnizorii siguri și serioși”, declară Ionel David, director executiv RWEA.