Grupul a achiziționat, la sfârșitul lui 2016, compania Pietta Glass Working. Liderul mondial în domeniul habitatului şi al materialelor de construcţii, Grupul Saint-Gobain, a încheiat anul 2016 cu o achiziție importantă – întregul capital social al companiei Pietta Glass Working. Fabrica, cu sediul în județul Prahova, activează în domeniul procesării sticlei pentru aplicații industriale și al elementelor vitrate pentru fațade.
De asemenea, Grupul Saint-Gobain din România a primit anul acesta certificarea exclusivă Top Employers în România și Europa, ca o recunoaștere pentru atenția acordată managementului talentelor și preocupării pentru îmbunătățirea aptitudinilor angajaților săi. Toate acestea fac parte din strategia de dezvoltare a Grupului și au evidențiat tendința de creștere înregistrată de companie atât în anul 2016, cât și în prima jumătate a anului curent.
„Strategia Saint-Gobain de dezvoltare are la bază preocuparea constantă de a aduce pe piața românească produse și soluții inovatoare care permit obținerea unor performanțe speciale, iar viziunea noastră este să fim recunoscuți drept o companie de top, ce inovează în domeniul construcțiilor”, ne-a declarat François-Xavier Moser, Delegat General al Grupului Saint-Gobain pentru Polonia, România, Bulgaria și Turcia.
Cele mai noi produse
Indicatorii economici din ultimul timp au înregistrat o tendință pozitivă, ceea ce a determinat accelerarea ritmului pentru livrarea de noi proiecte și pentru cererea de materiale de construcții pentru renovări în domeniul rezidențial. Drept urmare, piața de materiale de construcții a înregistrat la rândul ei o creștere, asemenea celorlalte segmente de piață, creștere ce ar trebui să se mențină și în continuare.
Saint-Gobain ține pasul cu evoluția pieței, în luna iunie a acestui an compania lansând plăcile din gips-carton HABITO™, care aparțin unei noi generații de produse revoluționare. Aceste produse aduc multiple beneficii, precum susținerea de sarcini de până la 15 kg pe punct de prindere, permit o fixare ușoară, oferind totodată un nivel înalt de rezistență mecanică, dar și o performanță superioară de izolare acustică.
„Fie că vorbim de sectorul rezidențial, educațional, clădiri din domeniul medical sau de birouri, plăcile HABITO™ dărâmă mitul fragilității plăcilor din gips-carton standard, facilitând amenajarea, compartimentarea și decorarea locuințelor”, adaugă François-Xavier Moser.
În cursul anului 2017, Saint-Gobain a lansat în România două noi produse – plăcile din gips-carton HABITO™ și plăcile minerale fără plumb XRoc™
În plus, recent, Saint-Gobain a lansat și plăcile minerale fără plumb XRoc™, pentru protecția împotriva radiațiilor Röntgen în clădirile și încăperile în care se folosesc echipamente radiologice. Sistemul de plăci XRoc™ reprezintă alegerea ideală pentru protecția împotriva radiațiilor în spitale, clinici, cabinete dentare, cabinete veterinare și orice alte clădiri în care este necesară protecția împotriva radiațiilor.
Sustenabilitatea în construcții și nu numai
Una dintre principalele tendințe ale sustenabilității este construirea clădirilor cu 0 emisii de carbon. Ținând cont că, până în 2050, 70% din populație va locui în zone urbane, clădirile în construcție vor trebui să respecte acest principiu. Din acest motiv, Saint-Gobain își propune ca până în 2025 să reducă în activitățile sale consumul de energie cu până la 15% și emisiile totale de dioxid de carbon cu 20%.
O altă tendință este utilizarea unor materiale durabile și regenerabile în construirea clădirilor. Saint-Gobain investește constant în cercetare și dezvoltare pentru a crea produse și soluții care reduc semnificativ impactul asupra mediului înconjurător.
Misiunea Saint-Gobain este furnizarea de case sigure, confortabile, eficiente energetic, ecologice și estetice chiar și persoanelor aflate în situații defavorizate
Parte din strategia de sustenabilitate a Saint-Gobain este și cea de responsabilitate socială corporativă, în centrul căreia stă misiunea grupului de a furniza case sigure, confortabile, eficiente energetic, ecologice și estetice chiar și persoanelor aflate în situații defavorizate.
În acest scop, Fundația Saint-Gobain Initiatives, înființată în 2008, sprijină proiecte în domenii ca integrarea tinerilor pe piața muncii sau construirea, reamenajarea sau renovarea de locuințe sociale pentru scopuri de interes general, punând accent pe eficiența energetică și protecția mediului înconjurător.
În decursul acestui an, Saint-Gobain a susținut două mari proiecte sociale, în valoare de aproximativ 84.000 de euro. Primul proiect, realizat în colaborare cu Asociația Habitat for Humanity România, constă în construirea unui centru comunitar eficient energetic în Buftea, în scopul de a preveni absenteismul școlar în rândul copiilor din familii defavorizate. Al doilea proiect a constat în dotarea bucătăriei taberei MagiCAMP – o tabără pentru copii și adolescenți din România care luptă cu cancerul, leucemia și talasemia.
Atuurile companiei, precum portofoliul unic de activități, expertiza tehnologică și cultura inovației, au transformat Saint-Gobain într-un punct de referință în proiectarea și furnizarea de soluții inovatoare de înaltă performanță pentru îmbunătățirea confortului oamenilor.
Alături de strategia de sustenabilitate implementată și respectată de Grupul Saint-Gobain, încă o serie de avantaje au ajutat compania să devină un punct de referință în proiectarea și furnizarea de soluții inovatoare de înaltă performanță pentru îmbunătățirea confortului oamenilor.
„Atuurile noastre sunt prezența la nivel mondial, un portofoliu unic de activități în piețe puternice, expertiza tehnologică de neegalat în domeniile noastre de activitate, dar și o cultură puternică a inovației”, susține Delegatul General al Grupului Saint-Gobain pentru Polonia, România, Bulgaria și Turcia.
Totodată, compania participă la numeroase târguri și conferințe din domeniu. Dintre aceste evenimente, desfășurate în cursul anului 2017, amintim conferințele SCHOOL + HOSPITAL, dedicate calității spațiului educațional și calității spațiului medical, inițiate în 2015 și la care a participat divizia Rigips, și SHARE INTERNATIONAL ARCHITECTURE & ENGINEERING FORUM, 6-7 noiembrie, la care au participat diviziile Glass, Isover, Rigips și Weber.
În perioada 14-16 mai 2018 va avea loc Forumul Regional al Apei Dunăre-Europa de Est 2018, în cadrul evenimentului organizându-se expoziția anuală EXPOAPA 2018, unde divizia PAM va participa cu standul propriu.
Investiții pentru inovație
La nivel de divizii, Saint-Gobain Glass a investit aproximativ 5 milioane de euro în instalarea unui echipament DeNox pentru reducerea impactului asupra mediului, dar și pentru modernizarea liniei coater pentru extinderea gamei de produse.
Încă o investiție recentă este modernizarea fabricii din Suceava a Saint-Gobain Weber, prin producția unei instalații de uscare a nisipului, investiție în valoare de 2,5 milioane lei, care va contribui la creșterea producției și la eficientizarea activității.
Ca o recunoaştere a calităţii operaţiunilor industriale, în septembrie, Fabrica Weber din Brăneşti a obținut certificarea SILVER în Sistemul WCM de Excelență Operaţională al Grupului Saint-Gobain. Astfel, Fabrica Brănești este prima dintre cele peste 200 de întreprinderi Weber existente în toată lumea certificată WCM la acest nivel.
O investiție recentă a companiei este unitatea pilot de reciclare a deșeurilor de gips-carton de la Fabrica de plăci din gips-carton din Turda, fiind prima de acest gen din țară
O altă investiție recentă este și unitatea pilot de reciclare a deșeurilor de gips-carton de la Fabrica de plăci din gips-carton din Turda, prima de acest gen din țară, care permite reutilizarea deșeurilor de placă, având drept rezultat reducerea gradului de utilizare a rocii naturale din carieră și diminuarea impactului asupra mediului, prin reducerea cantității de deșeu din gropile industriale special amenajate.
Pentru viitor, Saint-Gobain Glass, care detine la Călărași singura fabrică de sticlă la nivel național, are în plan dezvoltarea proiectului Sekurit și lansarea de noi produse, precum și eficientizarea proceselor de producție din cadrul Pietta Glass Working, achiziționată anul trecut.
De asemenea, planurile de viitor ale companiei se axează pe investiții în dezvoltarea de produse prietenoase cu mediul înconjurător.
Toate aceste investiții și planuri de investiții au contribuit la confirmarea tendinței de creștere înregistrată de Grupul Saint-Gobain în anul 2016, reconfirmată de rezultatele financiare din primul semestru al anului 2017. Drept urmare, la nivel mondial, Saint-Gobain a înregistrat vânzări de 20,409 milioane de euro, precum și o creștere a venitului operațional de 7,1%.