Stiri: Companii

Beneficii extrasalariale 2023.

Salariaţii români vor să devină freelanceri

12.08.2021

Aproximativ 47% dintre salariaţi iau în considerare să renunţe la statutul de angajaţi şi să devină freelanceri, conform unui studiu realizat de BestJobs. Decizia a 44% dintre respondenţi se bazează pe:

  • flexibilitatea programului
  • independenţa pe care o oferă acest tip de activitate.

Pentru alţi 15% dintre respondenţi, motivaţia de a lucra ca freelanceri constă în libertatea de a lucra de oriunde, iar 12% speră să obţină venituri mai mari ca freelanceri.

Munca de acasă

În perspectiva de a lucra ca freelanceri, 38% din respondenţi au menţionat că ar vrea să lucreze de acasă, 12% s-ar muta într-o zonă rurală din România, 10% s-ar muta de la munte, iar 9% într-o destinaţie exotică.

Pe de altă parte, 70% dintre angajaţi au afirmat că au lucrat sau apreciază că va fi nevoie să lucreze şi după programul normal al locului de muncă.

Cei mai mulţi (23%) consideră că vor ajunge să se ocupe în timpul liber de activităţi profesionale pentru că nu au înlocuitor, alţi 22% vor să îşi ajute colegii, în timp ce 19% mărturisesc că sunt obligaţi să facă acest lucru atunci când apar situaţii neprevăzute.

Munca în timpul liber

Un procent de 49 dintre respondenţii la sondaj au transmis că acceptă să lucreze în timpul liber doar în situaţii excepţionale, în timp ce 25% nu au nicio problemă să muncească atunci când şeful le solicită ajutorul.

Pe de altă parte, 15% au declarat că ar fi de acord să rezolve sarcini legate de muncă în timpul liber dacă sunt recompensaţi suplimentar faţă de salariu, iar 11% au spus că, de obicei, refuză categoric cerinţe legate de job atunci când sunt în timpul liber.

Activitatea angajaţilor după programul normal de muncă nu este întotdeauna legată exclusiv de locul de muncă, unii angajaţi fiind deschişi să aloce din timpul liber pentru proiecte suplimentare.

Mai mult de jumătate (52%) dintre angajaţii care au participat la sondaj au mărturisit că au acceptat cel puţin ocazional proiecte profesionale în afara locului de muncă. Atunci când au lucrat în timpul liber, 14% spun că au făcut acest lucru pentru proiecte suplimentare, 24% au alocat din timpul liber atât pentru proiecte cât şi pentru locul de muncă, în timp ce 41% s-au ocupat doar de cerinţe legate de locul de muncă.

Activităţi suplimentare

47% dintre respondenţii la sondaj au declarat că aleg să desfăşoare activităţi suplimentare pentru a-şi creşte veniturile. Alţi 30% s-au ocupat de proiecte profesionale suplimentare locului de muncă pentru dezvoltarea personală şi cunoaşterea de zone noi de activitate, 18% pentru a ajuta alţi oameni, iar 6% pentru a-şi dezvolta un portofoliu.

Dintre cei care au realizat activităţi profesionale suplimentare, 65% s-au implică în proiecte plătite, în timp ce 35% au dedicat timpul lor voluntariatului..

.

Doar 38% dintre cei care au proiecte profesionale în afara locului de muncă aleg acelaşi domeniu de activitate cu locul de muncă.

Domeniile care permit cel mai mult angajaţilor să lucreze în afara timpului de birou sunt:

  • Tehnic (24%)
  • Educaţie şi Training (16%)
  • Vânzări (14%)
  • Financiar şi Contabilitate (10%)
  • IT (8%)

9% dintre respondenţii la sondajul BestJobs au declarat că au proiecte de Content Creation şi Social Media, acestea fiind printre cele mai căutate joburi noi, care permit activitatea de oriunde şi cu program flexibil.

Citeşte şi Beneficii extrasalariale 2021: Ce avantaje oferă angajatorii pentru salariaţii lor în acest an?