Slide

Resurse Umane

Cum vor evolua salariile în 2021?

01.01.2021

Salarii 2021. Estimările privind evoluţia pieţei muncii sunt destul de optimiste, în contextul creat de pandemia de coronavirus. Anul 2020 a fost unul destul de dificil pentru angajaţii din România. Mulţi dintre ei au intrat în şomaj tehnic, iar salariile au rămas la aproximativ acelaşi nivel ca în 2019. De asemenea, rata șomajului a crescut, însă estimările pentru 2021 sunt destul de optimiste în ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă, în ciuda problemelor economice cauzate de pandemia de coronavirus.

În prima parte a anului 2020, deși apăruseră primele efecte ale pandemiei, salariile brute în rândul companiilor private au avansat în medie cu 6,79%, conform studiului PayWell 2020 realizat de PwC România. În plus, datele existente în prezent indică faptul că procentul de majorare s-a menținut pe tot parcursul anului trecut.

Salariile la privat vor creşte cu 4,68% în 2021

Pentru 2021, companiile private anticipează o creștere medie a salariilor brute de 4,68%. Avansul veniturilor din 2020 a avut loc în contextul performanțelor pozitive înregistrate în 2019.

Salarii 2021. Pentru 2021, companiile private anticipează o creștere medie a salariilor brute de 4,68%

Tendința pare că va continua şi în anul care tocmai a început, dar nu în același ritm. Motivul este următorul: majoritatea companiilor au pregătit bugete mai conservatoare pentru 2021, având în vedere incertitudinea generată de pandemie. Pe sectoare, cele mai mari creşteri salariale au fost în retail, de 9,87%, urmat de sectorul bancar cu 7,39%.

Un alt studiu, realizat de eJobs, arată că printre principalele aşteptări pe care salariaţii le au în 2021 de la angajatorii lor se numără reluarea creșterilor salariale, a recrutărilor și revenirea la bugetele dinaintea pandemiei.

Principalele beneficii extrasalariale acordate de companii sunt tichete de masă, zile suplimentare de concediu, abonamente medicale, cafea și răcoritoare gratuite și bonusurile acordate cu diferite ocazii.

Salariile bugetarilor vor creşte, de asemenea

Estimările realizate de Comisia  Națională de Strategie și Prognoză arată că, în ciuda faptului că pandemia de coronavirus afectează şi economia României, salariile bugetarilor vor fi, în 2021, cu aproximativ 45% mai mari faţă de cele ale angajaților din mediul privat.

Aşadar, pentru bugetari se estimează un salariu mediu brut de 7.141 lei pentru 2021, iar în mediul privat se prevede un salariu mediu brut de 5.078 de lei în anul care tocmai a început.

Salarii 2021. Pentru bugetari se estimează un salariu mediu brut de 7.141 lei pentru 2021, în timp ce în mediul privat se prevede un salariu mediu brut de 5.078 de lei în anul care tocmai a început

În plus, există posibilitatea ca salariul minim pe economie să crească. Ministerul Muncii are în vedere două scenarii pentru majorarea veniturilor, aceste variante de lucru ţinând cont de inflație și de creșterea productivității muncii.

Primul scenariu al Ministerului Muncii este majorarea cu rata anuală a inflației din luna septembrie 2020, respectiv 2,5%, și cu creșterea reală a productivității muncii pe salariat în 2019, de 4,2%, conform calculelor realizate de avocat.net. Acest lucru înseamnă că, în 2021, salariul minim ar ajunge de la 2.230 de lei la 2.380 de lei. Vorbim aşadar de o creştere cu 150 de lei.

Varianta a doua de lucru are în vedere aceeași creştere în funcție de rata inflației și creșterea productivității, adică o creștere de 150 de lei, dar la care ar urma să se aplice anumiți indici de corecție, în funcție de avansul economic.

Ministerul Muncii are în vedere două scenarii pentru majorarea salariului minim pe economie în 2021, aceste variante de lucru ţinând cont de inflație și de creșterea productivității muncii.

Salarii 2021. Rata şomajului va creşte

Chiar dacă salariile vor creşte în 2021, pe piaţa muncii vor fi vizibile și efectele pandemiei. Unul dintre aceste efecte este reprezentat de creşterea ratei şomajului. În prezent, rata şomajului se situează în jurul valorii de 5,3%, însă estimările făcute de Uniunea Europeană arată că în România rata şomajului va ajunge în 2021 la 6,2%.

În condiţiile în care unele companii vor fi nevoite să îşi reducă activitatea şi să concedieze angajaţi, trebuie menţionat că Guvernul a decis prelungirea până la finele lunii iunie a anului 2021 măsura socială a șomajului tehnic acordat în condițiile măsurilor implementate pentru gestionarea pandemiei de coronavirus.

Indemnizaţia pentru şomajul tehnic se plătește din bugetul asigurărilor. Aceasta este egală cu 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Însă, nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pe ţară.

Numărul de candidați care se vor angaja pe poziții sub nivelul lor de pregătire și experiență va crește, de asemenea

Barometrul Moneycorp arată că revenirea economică în ţara noastră, după pandemia COVID, va fi una asimetrică, cu sectoare care vor avea o creștere susținută și altele care vor continua să se confrunte cu dificultăți. Peste 60% dintre companii estimează, prin urmare, că vor atinge cifra de afaceri din 2019 abia în anul 2022.

Aşadar, după cum putem observa veştile pentru 2021 sunt destul de optimiste, ţinând cont de incertitudinile aduse de pandemia de coronavirus. Specialiștii în resurse umane se așteaptă ca încă din primul trimestru al următorului an să apară primele semnale pozitive pe piaţa muncii. Însă, o revenire completă a pieței muncii va avea loc abia din 2022. Tot atunci, conform datelor publicate de Uniunea Europeană, România va înregistra şi o reducere a ratei șomajului.

Citește și Strategia de marketing a unei firme. Elemente care fac diferența